Gyurcsány később beszélne a bocsánatkérésről

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem mond le, nem kér bocsánatot és továbbra is pályázik az MSZP elnöki posztjára. Később jöhet a kérdés, hogy "bocsánatkérésnek kell-e következnie" – fogalmazott a kormányfő a Vasárnap Reggelnek nyilatkozva.

A kormányfő a balatonőszödi beszéd nyilvánosságra kerülése ellenére és az önkormányzati választások végeredményétől függetlenül is pályázik az MSZP elnöki posztjára. Az önkormányzati választások kimenetelével „sem az nem függ össze, hogy mit csinálunk a kormányban, sem az, hogy mi történik a pártban. Én ezért a politikáért küzdeni fogok, és ennek részeként a szocialista párt modernizálásáért is” – mondta a lapnak adott interjúban a kormányfő.

A miniszterelnök az esetleges bocsánatkérést firtató kérdésekre azt mondta: Sólyom László államfő arra kérte, hogy ismerje el, semmilyen cél nem igazolhatja, hogy bárki a demokráciába vetett bizalmat kockáztassa. Álláspontja szerint balatonőszödi beszéde maga az elismerés és a szembesítés. Hozzátette: ok van megbeszélni az egész szituációt és mindazt, ami a beszédben van.
„A megbeszélésen ráadásul nem csak az MSZP-nek, nem csak a baloldalnak kell részt vennie, hiszen épp a baloldal kiált a változtatásért, és áll annak élére” – nyilatkozta Gyurcsány Ferenc. Hozzáfűzte: a politikai elit egészének volt a színjátéka az, ami 16 éven keresztül történt, és ez a magatartás „túlélési sémája lett” az ország többségének.

Gyurcsány szólt arról is, hogy a beszéd stílusa miatt – amit nem a nyilvánosságnak szánt – okkal érezhetnek csalódottságot. „Ha ezen túljutunk, akkor jöhet az a kérdés, hogy a szó legeredetibb értelmében bocsánatkérésnek kell-e következnie”.

Címkék: Belföld