Az éjszakai zavargások enyhüléséről írtak a hírügynökségek

Az elmúlt napokhoz képest csökkenő terjedelemben számoltak be csütörtökre virradóra a világhírügynökségek a budapesti tüntetésekről, és egyöntetűen megállapították: enyhülőben vannak az éjszakai zavargások.

Az AP tudósításában a Magyar Rádió alapján idézte Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert, aki szerint a kormány minden szükséges eszközt bevet a zavargások leállítására, hozzátéve, hogy fontolóra veszik a kijárási tilalom bevezetését is. Az amerikai hírügynökség a Hír TV-re hivatkozva azt is idézte a minisztertől, hogy „indokolt a rendőrség fegyverhasználata” a legerőszakosabb szélsőségesek megfékezése érdekében.

Az AFP francia hírügynökség arról számolt be, hogy az előző éjszakákhoz képest jobban felkészült rendőrségnek nem okozott különösebb gondot a békés tüntetésből kiváló, összecsapásokat provokáló bőrfejűek akciójának felszámolása.
Ugyancsak hangsúlyozta az ANSA olasz hírügynökség, hogy a rendőrség ura volt a helyzetnek, a csütörtökre virradóra kitört zavargások középpontjában egy kis csoport skinhead volt, és az őrizetbe vettek többsége is közülük került ki.

Az EFE spanyol hírügynökség beszámolt egy, az Oktogonnál történt súlyos sérülésről, megállapította továbbá, hogy az erőszakos tüntetők létszáma nem haladta meg a százat, és többségük 14-18 éves fiatal volt.

Valamennyi tudósítás hangsúlyozta, hogy a Kossuth téri, 10-15 ezer fős tüntetés békés körülmények között zajlott le.

Címkék: Belföld