Az éjszaka a rendőröké volt

Rendvédelmi szempontból jelentősen különbözött a demonstrációk harmadik napja az előzőektől. A közvagyonban nem esett kár, a rendőrök több helyszínen erődemonstrációt hajtottak végre, és szétzavarták a tömeget. A Kossuth téren a békés tüntetők Nemzeti Kerekasztalt alakítottak és péntekre alkotmányozó nemzetgyűlést hirdettek.

Szemtanúja volt az eseményeknek? Küldje el fotóit, videóit: fn@sanomabp.hu

Hajnalban már macska-egér játékot játszottak a rendőrök az erőszakos tüntetőkkel: az Oktogonnál, a Nyugati téren, az Andrássy úton is könnygázzal megfutamították a demonstrálókat, majd kisebb csoportokra oszlottak és egyesével teperték le a feltételezett rendbontókat.

Előtte, első jelentős találkozásukkor, viszont példátlan erődemonstrációt mutatott be a rendőrség: a FigyelőNet tudósítója szerint a Nyugati téren 400 rendőr várta a mintegy 4 ezer odaérkező tüntetőt, de a Szent István körúton 40 rendőrautó, 6-8 csapatszállító teherautó és két busz is bevetésre várt.

Az összecsapások forgatókönyve minden helyszínen azonos volt: a tüntetők köpködték, patkánynak és ÁVH-snak titulálták a rendőröket, dobálták őket, majd a könnygázgránátok bevetése után elszaladtak.

Közfelkiáltással Nemzeti Kerekasztal alakult

Az éjfélig teljesen békés demonstráción 15 ezren voltak a Parlament előtt. A kormány távozásának követelésén túl este a tömeg közfelkiáltással több döntést is hozott. Megalakították a Nemzeti Kerekasztalt, amely a 17 évvel ezelőtti Ellenzéki Kerekasztal mintájára tárgyalni kíván a kormánnyal. Több szónok közölte, hogy pénteken alkotmányozó nemzetgyűlést tartanak a Kossuth téren, bár az általuk elképzelt alaptörvényt kevéssé részletezték.

Döntöttek a demonstrálók arról is, hogy kérik Sólyom László köztársasági elnököt: adjon amnesztiát az MTV székházánál „harcoló forradalmároknak”. Az államfő ezen túl a demonstrálók küldöttségére is számíthat, amelynek Wittner Mária, Toroczkai László, ifjabb Hegedűs Loránt, Takács András és Gonda László lesz tagja.

A tiltakozók egyik vezére, Toroczkai László arra kérte az egybegyűlteket, hogy ne fizessenek adót, járulékot, sőt BKV-jegyet se vásároljanak, mert akkor Gyurcsány legfeljebb saját vagyonából tudja majd fizetni a rendőröket, ellenkező esetben távozni kényszerül a hatalomból.

Szólt a tömeghez Horváth János fideszes képviselő, az Országgyűlés korelnöke, aki azt reméli, hogy a nép segít leváltani Gyurcsány Ferencet.


A tömeget többek között Waszlavik Gazember László szórakoztatta, aki “Forradalom járja át Budapestet” című háromstrófás, erre az alkalomra írt dalát adta elő, egymás után kétszer.

Címkék: Belföld