Szonda: inkább a kormány a felelős az ostromért

Az emberek elfogadhatatlannak tartják a hétfő esti erőszakos megmozdulásokat. A felelősség kérdéséről és a rendőri fellépés határozottságáról megoszlanak a vélemények.

A Szonda Ipsos felméréséből kiderül, hogy a megkérdezettek döntő része nem tartja elfogadhatónak a Szabadság téri tüntetést. Nyolcvan százalékuk szerint nem engedhetők meg a demokráciában sem a hétfő éjszakai zavargásokhoz hasonló események. A megkérdezettek 15 százaléka mondta, hogy igenis van helye ilyen típusú megmozdulásoknak.

A felelősség kérdéséről megoszlanak a vélemények. Az állampolgárok közel negyven százaléka szerint inkább a kormány, közel harminc százaléka szerint inkább az ellenzék, 18 százalékuk szerint mindkettő egyformán felelős a zavargásokért. A megkérdezettek hetede nem tudja vagy nem válaszolt a kérdésre.

A rendőrök fellépéséről szintén megoszlik az emberek véleménye. Negyven százalékuk mondja azt, hogy határozottabban kellett volna fellépniük, mert a rendbontók veszélyeztették a környezetet. Ennél kicsivel többen (45 százalék) pedig azt mondják, hogy nem lett volna szabad határozottabban fellépniük a rendfenntartóknak, mert egy keményebb fellépésnek még súlyosabb következményei lehettek volna. A nem válaszolók aránya e kérdésnél 15 százalék volt.

A leginkább bizonytalanok abban voltak a megkérdezettek, hogy melyik politikai oldalnak ártott jobban a Szabadság téri ostrom. Közel egyharmaduk nem válaszolt erre a kérdésre, 46 százalékuk szerint inkább a kormányoldalnak, 23 százalékuk szerint inkább az ellenzéknek ártottak jobban a televíziószékháznál történtek.


/A Magyar Televízió Az Este című műsora és a Népszabadság megbízásából a Szonda Ipsos kedden is végzett 500 fős közvélemény-kutatást a televízió székháza elleni ostrom megítéléséről. A megkérdezett 500 fő az ország felnőtt népességét reprezentálta, a mintahiba maximális értéke 4-5 százalék./

Címkék: Belföld