Nemzeti Kerekasztal alakult – Kossuth tér, percről percre

A több mint tízezres tömeg közfelkiáltással megalakította a Nemzeti Kerekasztalt, és a szónokok azt is bejelentették, hogy péntekre alkotmányozó nemzetgyűlést hívnak össze a Parlamenthez. Kövesse az eseményeket a FigyelőNeten!


0.10


Takács András, a Szabad Magyarországért Mozgalom elnöke eltanácsolta a demonstráció résztvevőit attól, hogy a Magyar Rádió épületéhez vagy bármelyik másik közintézményhez vonuljanak. Számos felszólaló ostorozta a médiát a kormányellenes tüntetésekről szóló tudósítások általuk vélt egyoldalúsága miatt – tudósít az MTI.


A tüntetésen közfelkiáltással elfogadták, hogy küldöttséget menesztenek Sólyom László köztársasági elnökhöz. A delegáció tagja Wittner Mária, Toroczkai László, ifjabb Hegedűs Loránt, Takács András és Gonda László lesz.


23.45


Elszállingóznak az emberek a Kossuth térről – jelentette tudósítónk. A demonstrálók elsősorban az Alkotmány utca és a Nádor utca felé hagyják el a teret, egyelőre nem tudni, van-e újabb úticéljuk.


23.20


Waszlavik Gazember László előadta a demonstrálóknak “Forradalom járja át Budapestet” című háromstrófás, erre az alkalomra írt dalát, amelyet azonnal meg is ismételt. Ezután a Kossuth-nótával szórakoztatta az egybegyülteket.


23.14


Jelentős forgalmat bonyolítanak le a kóla és hot-dog árusok: egy üdítőt 400 forintért, egy hot-dogot 450 forintért árulnak – jelenti az MTI tudósítója. Az egyik árus közölte: csak narancs üdítőt árul, mert az a Fideszre emlékeztet, és a tüntetők mellett az országnak is felfrissülésre van szüksége.


23.05


A tömeghez szólók “testvéreinknek” nevezik az MTV székházát szétverőket, és Gyurcsány távozását követelik. A Kossuth téren állók számos történelni párhuzamról hallhatnak: a mostani forradalom előzményének tekinthető a szónokok szerint a Rákóczi-szabadságharc, az 1848-as forradalom, az ’56-os forradalom és az 1989-es rendszerváltás is.


23.00


Újságírói szolidaritás: munkatársunk felkéredzkedett a török Ihlas News közvetítőkocsijának tetejére, hogy onnan készíthessen filmet a történésekről. Kollégáink 20 eurót kértek a kitűnő helyért.


22.10


Ne fizessetek adót, járulékokat, sőt BKV jegyet se vásároljatok – szólította fel a tömeget Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője, aki a passzív ellenállástól a gazdaság megroppanását, majd a kormány távozását reméli. Úgy vélte, hogy adóbevételek hiányában Gyurcsány saját vagyonából lesz kénytelen fizetni a rendőröket, vagy távozik a hatalomból.


21.50


Az egyik szónok bejelentette: az MTV székházának ostroma nyomán letartóztatottak szabadon engedése érdekében amnesztiakérelmet juttattak el Sólyom László köztársasági elnöknek. A szónok – sok társához hasonlóan – forradalomnak nevezte a köztévé székházának szétverését.


21.48


Rohamrendőrök vittek el egy fiatalembert szerda este, aki fel akarta gyújtani a Kossuth téren elhelyezett, “Temetjük a Gyurcsány-kormányt” feliratot viselő koporsót; a tüntetők üdvözölték a rendőri intézkedést – jelentette az MTI. Ezután a rendőrök razziát tartottak egy közeli étteremben, ahol baseballütőket kerestek, de nem találtak. A tulajdonos később közölte: esernyőket hozatott nagyobb számban, azt nézhette valaki sporteszköznek.


21.30

A szónokok azt hangoztatják, hogy ez egy békés demonstráció. Arra kérnek mindenkit, hogy a provokátorokat adják át a téren kívül felsorakozott egyenruhásoknak. A tömeg a környező utcákból folyamatosan érkezőknek köszönhetően egyre nő, már legalább húszezren vannak a Kossuth téren. A miniszterelnök és a Gyurcsány-kormány távozását követelik. A tér sarkában eközben médiasarok segíti az újságírókat, itt lehet interjút készíteni, sajtótájékoztatót tartani.

21.10

Percekig hajkurásztak a tömegben egy férfit a rendőrök. Az állítólagos provokátort végül a tűzoltók segítségével elkapták és megbilincselték. A tömeg megtapsolta az akciót és az skandálta: “magyar rendőr velünk van”.


21.00

A rendőrök brutalitásáról szóló rémtörténetekkel hergelik a tömeget. A Lelkiismeret’88 egyik vezetője azt tanácsolja az egybegyűlteknek, hogy ne valljanak be semmit, ha elkapják őket, hanem azonnal kérjenek ügyvédet. A szónokot már legalább 15 ezren hallgatják. Demonstrálók állnak az úttesten és a villamossíneken, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épülete előtt is. A távirati iroda tudósítójának becslése szerint a Parlament köré több mint 600 rendőrt vezényeltek. A 2-es villamos órák óta nem jár a Kossuth téren.


20.30


A tömeg közfelkiáltással megalakította a Nemzeti Kerekasztalt a Kossuth téren, ahol a szónokok azt is bejelentették, hogy szeptember 22-re alkotmányozó nemzetgyűlést hívnak össze a Parlament elé. Takács András, a tüntetők egyik vezére az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a kerekasztal a rendszerváltáskor működő Ellenzéki Kerekasztal mintájára működik majd és tárgyalni kíván a kormánnyal.


20.00


Legalább tízezren vannak már a Kossuth téren és folyamatosan jönnek az emberek, nem ritkán zázslóval a vállukon. Rengeteg az árus, nem csak perec, amerikai hot-dog is van, a nép zenét hallgat.

18.30


“Azért vagyunk itt, hogy segítsük ennek az alkalmatlan, beképzelt, oda nem való miniszterelnöknek az eltávolítását” – mondta Horváth János, a Fidesz országgyűlési képviselője a Kossuth téren. A parlament korelnöke szerint az lenne a legjobb, ha holnap már nem kellene összegyűlni, Gyurcsány Ferenc lemondana, de ha nem hajlandó erre, és az Országgyűlés sem tudja leváltani, akkor “a nép is besegíthet, mi, magyarok összegyűlünk itt és ott, és követeljük, addig, amíg nem történik meg”.


18.00


A helyszínre az eseménnyel közel egy időben jelentős rendőri erősítés érkezett. A színpadon folyamatosan beszédeket mondanak, és ahogyan kedden is, most is külföldi és nemzetközi tévétársaságok közvetítőkocsijai sorakoztak fel a tér szélén.


A Szabadság térre vezető utcák továbbra is teljesen le vannak zárva. A Magyar Rádiónál is rendőrök sorakoznak fel és fémkordon áll. A Bródy Sándor utca a Puskin és a Szentkirályi utca között teljesen le van zárva.

A Köztársaság téren az MSZP-székház körül fémkordont vontak, de ott jelentős rendőri erők nem láthatók.

Címkék: Belföld