Az MDF összefogna a Fidesszel

Összefogást szorgalmazott Dávid Ibolya a Fidesz, a KDNP és az MDF frakcióvezetőjéhez szerdán intézett felhívásában, kiemelve: a magyar jobboldal válaszúthoz érkezett.

„A magyar jobboldal válaszúthoz érkezett. Vagy összefogunk, és az Országgyűlés falai között teszünk meg mindent azért, hogy a magyar politika újra őszinte és felelősségteljes legyen, vagy kiszolgáltatjuk az ország polgárait a parttalan erőszaknak” – írta az MDF elnöke a Felhívás a magyar jobboldalhoz című dokumentumban.

Az MDF elnöke szerint ebben a helyzetben felelőtlen és érthetetlen Orbán Viktor magatartása, aki továbbra is arra biztatja az embereket, hogy „ne húzódjanak meg a házaikban”, maradjanak az utcákon. Ezzel a Fidesz elnöke nemcsak a magyar jobboldal jövőjét, hanem a magyar parlamentarizmust is veszélyezteti – állapította meg.

„Nekünk, felelős parlamenti politikusoknak, az új jobboldal politikáját kell választanunk az utcai politikával szemben. Közösen kell felszólítanunk az utcán lévőket, hogy még akkor is, ha jó szándékkal és békésen tüntetnek, ebben a rendkívüli helyzetben menjenek haza, és bízzanak a mérsékelt, konzervatív politikusokban” – írta.

„Mi nem csaphatjuk be kiábrándult és elégedetlenségüknek békés módon hangot adni kívánó polgártársainkat. Nem mondhatjuk nekik, hogy október elsejétől más világ lesz, más kormánnyal, mert tudjuk, hogy ez nem az önkormányzati választások eredményétől függ. Nem mondhatjuk azt sem, hogy az utcai politizálás felválthatja a parlamenti munkát. És nem keverhetjük őket olyan helyzetbe, hogy a nevükben szélsőjobboldali és anarchista csoportok megszállják nemzeti intézményeinket, emberi életeket veszélyeztessenek, és békés polgárok hétköznapjait dúlják fel” – fejtette ki Dávid Ibolya.

Az MDF felvetésére Szijjártó Péter, a Fidesz kommunikációs vezetője emlékeztetett arra: kedden a parlamentben ötpárti nyilatkozatot írt alá az öt parlamenti párt frakcióvezetője, hitet téve a békesség mellett és elítélve az erőszakos megnyilvánulásokat.

„Szeretnénk arra kérni az MDF vezetőit, hogy pótcselekvések helyett inkább a jelenlegi, nagyon nehéz helyzet, alkotmányos válság megoldására fókuszáljanak ők is, és egyúttal jelezzük, hogy mi Gyurcsány Ferencet nem a megoldás részének, hanem magának a problémának tekintjük” – tette hozzá.

Címkék: Belföld