Közel 140 embert vettek őrizetbe

A leghatározottabban kijelentem, hogy a magyar rendőrség ura a kialakult helyzetnek – jelentette ki Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány általános helyettese az ORFK sajtótájékoztatóján, szerdán. Eddig 137 embert vettek őrizetbe, 42-t még keresnek. Az összecsapásokban 140 rendőr sérült meg.

Mint mondta, az események vasárnap békés demonstrációnak indultak, ezt használta ki egy szervezett, nagyobb létszámú csoport. Az elmúlt két nap alatt 137 személyt állítottak elő, köztük elsősorban fiatalokat és olyanokat, akik a Magyarországon az elmúlt időszakban tapasztalt futballhuliganizmushoz köthetők.

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter kijelentette: a rendőrség kedd éjszaka bebizonyította, hogy képes megvédeni az állampolgárok biztonságát. Az állampolgárok biztonsága kiemelten fontos. Elvárják, hogy a rendőrség minden törvényes eszközzel lépjen fel a vandálok ellen. Beszélt arról is, hogy a törvény lehetőséget biztosít a rendőröknek a vandál támadások során és jogos önvédelmi helyzetben a fegyverhasználatra, ugyanakkor arra kérte a hatóságot, hogy lehetőség szerint ne használják azt.

A miniszter elmondta: összefoglalót készítenek Sólyom László köztársasági elnök részére az elmúlt két nap eseményeiből és arról, „mit jelent a politikai demonstráció mögé bújt vandalizmus”. Hangsúlyozta: annak, ami az MTV-ben történt, semmi köze a politikai demonstrációhoz, az bűncselekmény.

Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya beszámolt arról, hogy szerdára virradóra 98 személyt vettek őrizetbe. Mint mondta, összesen 42 embert keres még a rendőrség, akik három csoportba oszthatók. Az egyik csoportba azok tartoznak, akiket név szerint köröz a rendőrség. A másodikban azok vannak, akiknek a nevét még nem tudják, a harmadik pedig azokból áll, akiknek az elfogása folyamatban van. A rendőrség egyébként összes internetes honlapján közzétette a keresettek fotóit.

A főkapitány az MTI-nek arra a kérdésére, hogy mikor tudnak pihenni a rendőrök, azt mondta: 12 óránként váltják egymást a munkatársai és „forgatják az állományt”, vagyis esetenként pihenőidőt iktatnak közbe.

Újságírói kérdésekre válaszolva rendőri vezetők elmondták: igyekeznek gyorsított eljárásokat lefolytatni. Beszéltek arról is, hogy 100 fős nyomozócsoportot állítottak fel a tüntetéseken készült felvételek elemzésére, az elkövetők kiszűrésére, valamint kérték az állampolgárokat és az újságírókat, hogy ne menjenek a tüntetéseken a műveleti területekre.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a két nap alatt 140 rendőr sérült meg, akiket jutalomban részesít a budapesti rendőrfőkapitány és az országos rendőrfőkapitány általános helyettese.

Címkék: Belföld