Kedd éjjel a rendőrök győztek

Hajnali háromra a rendőröknek sikerült kiszorítaniuk a demonstrálókat a Köztársaság tér, Rákóczi út, Blaha Lujza tér térségéből. Az egyenruhások sokkal felkészültebbek és határozottabbak voltak. Több mint ötvenen megsérültek, az anyagi kár is jelentős.

Szemtanúja volt a tüntetéseknek? Küldje el fotóit, videóit: fn@sanomabp.hu

Hajnali három órára a rendőrségnek sikerült feloszlatnia az eredetileg a Köztársaság téri MSZP-székház ellen induló demonstrálókat. Az egyenruhások sokkal felkészültebben, komplettebb felszereléssel, és alaposan kidolgozott taktikával néztek szembe a tömeggel. Az éjszaka folyamán újabb és újabb csapatok érkeztek, kutyás és lovasrendőrök, valamint vízágyuk és könnygáz gránátok is erősítették őket.

Este nagy tömeg gyűlt össze a Kossuth téren, ahol azóta is békés demonstrációt tartanak zenével, felszólalókkal. Egy csoport később indult el a körúton a Köztársaság tér irányába. Többen a Magyar Rádióhoz vonultak, ám a rendőrség itt is nagy erőket vetett be és hamar kiszorította őket a környező utcákba. Éjfél körülre már több ezres tömeg indult az MSZP-székháza ellen, a rendőrök azonban szisztematikusan szorították ki őket, először a Rákóczi útra, onnan a Blaha Lujza térre, majd a tömeget kettévágva az Oktogon és a Ferenc körút irányába.

A tüntetők egy csoportja jelentősen megrongálta a környező épületeket, kirakatokat, padokat. Kukákból barikádokat épített, ezeket azonban a rendőrök hamar lerombolták. Felgyújtottak egy rendőrautót is. A demonstrálók folyamatosan dobálták a rendőröket, akik ezúttal visszavágtak: a rájuk dobott köveket visszadobták és könnygáz gránátokat is bevetettek. A legfrisebb értesülések szerint a sérültek száma meghaladja az ötvenet.

Majd százan őrizetben

A rendőrség felkészültebb volt a múlt éjszakai megmozdulások során, mint egy nappal korábban – közölte Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány szerdán a Magyar Televízió Nap-kelte című televíziós műsorában. A rendőrfőkapitány hozzátette: az erőszakos cselekmények éjfélkor kezdődtek, és, mint megjegyezte, már hajnali négy óra tizenöt percre a közbiztonság helyreállt.


“Ez az éjszaka arról szólt, hogy a rendőrség abszolút felkészült” – jelentette ki, majd hozzátette: amikor megjelentek a “garázda elemek”, azokat “menetből” tudta a rendőrség felszámolni. Elmondta azt is: az éjszaka folyamán 24 rendőr sérült meg, ebből négy a súlyos sérült. Összesen 98 garázda személyt vettek őrizetbe – tette hozzá.

Megdobálták a tűzoltókocsikat

Nem kellett a tűzoltóknak beavatkozni a fővároson kívüli tüntetéseknél; Budapesten két autót és néhány kukát gyújtottak fel – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerda reggel.

Dobson Tibor elmondta: a fővárosi kisebbnek számító tűzesetek mind a VIII. kerületben, a Blaha Lujza tér környékén történtek, és személyi sérülést nem okoztak. A tűzoltókat atrocitás nem érte, de a tűzoltókocsikat a tüntetők megdobálták, megkarcolták – tette hozzá.

Címkék: Belföld