A világsajtóban vezető anyag lett Budapest

Az angol BBC, a német Frankfurter Allgemeine Zeitung, az osztrák Der Standard, a spanyol El País napilapok és az amerikai CNN hírtelevízió online változatain is vezető helyre kerültek a budapesti zavargások, de szinte minden napilap beszámol az eseményekről.

Súlyos rendzavarások a kormány elleni tüntetések során – olvasható a Der Standard szalagcímében. A BBC online összecsapásokról számol be, a Financial Times növekvő erőszakról, az El País utcai harcokról, a CNN a TV székház megtámadásáról ír, mindegyik tudósításban képekkel illusztrálják a tegnap esti zavargásokat. A német, angol nyelvterületeken szinte mindegyik újságban helyet kapnak a magyar események, igaz a Le Monde francia napilapban egyelőre még csak arról számolnak be, hogy a magyar miniszterelnök beismerte, hogy hazudott a választási győzelem reményében.

A Frankfurter Allgeimeine Zeitung és a Der Standard úgy fogalmaz, hogy ilyen súlyos zavargásokra már évtizedek óta nem volt példa Magyarországon. Beszámolójuk szerint a rendőrség az első, köztelevízió székháza elleni támadást még vissza tudta verni, de ezt követően a biztonsági erők már szervezetlenül léptek fel. A BBC online változatán arról is ír, hogy a rendőröknek könnygázt és vízágyút is be kellett vetniük. Az El País a délutántól gyülekező tömegről ír, amely aztán megrohamozta a köztelevíziót. A lapok az egész éjszaka történéseit taglalják, hogyan foglalták el az MTV székházát, a több mint 50 sérültről, a felgyújtott autókról is írnak. A BBC-n egy fiatal tüntetőt idéznek, aki a Reuters tudósítójának azt mondta, hogy „1956 óta ilyen nem történt”, és a köztévé szákházának kifosztásáról is beszámol.

A lapok összefoglalják az előzményeket is, Gyurcsány Ferenc kiszivárogtatott balatonőszödi beszédét, ahol beismerte, hogy pártja és ő is hazudott éjjel-nappal. Sólyom László köztársasági elnök tegnapi beszédéről is beszámolnak a napilapok.

Címkék: Voks 2006: Hírek