A kedd éjjeli események percrõl percre

Az MSZP-székháznál a rendőrök könnygázt is bevetettek, hogy szétoszlassák a kormány lemondását követelő tömeget. A rendőrség sokkal felkészültebb volt, és több órás küzdelem után győzelmet aratott. Az FN percről percre követte az eseményeket.


Szemtanúja a tüntetésnek?

Küldje el nekünk fotóit, videófelvételeit: fn@sanomabp.hu

3.55


Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek megerősítette, hogy a rendőrök folyamatosan hagyják el a helyszíneket, tüntetőket már sehol nem látni. Mint mondta, egyelőre nincs tudomása olyan helyszínről, ahol még lenne tüntetés. Amíg szükséges, a tüntetők által korábban megszállt helyszíneket, így például a Köztársaság teret és a Magyar Rádió székházát továbbra is biztosítják a rendőri erők. A szóvivő beszámolt arról is, hogy több rendőr megsérült, de pontos számot nem tudott mondani.


2.47


Az Oktogonnál megálltak a rendőrök, a téren a közlekedés is zavartalan, nincs elterelés. A tüntetők nagy része elvonult.


2.40


A tömeg egy részét a rendőrök a New York-palotától a Nyugati pályaudvar irányába nyomják, miközben a tüntetők barikádokat próbálnak építeni – jelentette az MTI tudósítója szerdán, hajnali negyed 3 előtt. A buszmegállóban egy 956-os éjszakai buszt is megtámadtak a tüntetők és betörték az első szélvédőjét. Az utasoknak nem esett bántódása, de a busz nem tud kihajtani a megállóból a tömeg és a felvonult rendőrök miatt. A tömeg más részét a Blaha Lujza térről a Petőfi híd irányába szorítják ki a rendőrök, jelenleg a Ferenc körút és az Üllői út sarkán folytatják a küzdelmet a tüntetőkkel. A rendőrök az Astoria felé is próbálják kiszorítani a demonstrálókat, ezekben a percekben a Rókus kórház vonalában vannak.


2.38


A rendőrök folyamatosan törnek előre, már a Király utcánál tartanak. Tudósítónk szerint már nem dobálják a rendőröket, csak bekiabálnak nekik.


2.22


Egyre több a sérült, egy demonstráló epilepsziás rohamot kapott, a mentőautók azonban nem tudnak bejutni a tömegbe. A rendőrök közben egész a Wesselényi utcáig szorították az embereket. Lapunk tudósítója szerint már csak pár tüntető van az utcán, sokan szétszéledtek.


2.15


A BBC külön riportban számolt be többek között Gyurcsány Ferenc mai nyilatkozatairól, a Blaha Lujza téri eseményekről azonban képanyagban nem számolnak be.


2.12


A rendőrök mindkét irányban elindultak a körúton, tudósítónk szerint hamarosan eljutnak a Király utcáig. A demonstrálók a mellékutcákba menekülnek, de az egyenruhások oda is követik őket.


2.07


Vízágyút vetettek be a tüntetők ellen a rendőrök a Blaha Lujza téren. A tömeget kettéválasztották, nagyobbik részük a Rákóczi tér irányába menekül. Időközben megérkezett egy újabb vízágyú is a helyszínre.

2.06


Egy rendőr olyan súlyosan megsérült, hogy a földre került és a mentők ellátására szorult. A rendőrök folyamatosan kiemelnek egy-egy embert a tüntetők sorai közül, és három-négy embert el is vittek a helyszínről, miközben könnygázgránátot vetnek be ellenük.


2.00


A rohamrendőrök és a lovasrendőrök is elindultak a tömeggel szembe mint a Nyugati tér, mind a Rákóczi tér felé. A rendőrök kezében gumibot van.


1.57


Két vízágyu érkezett a helyszínre. A tömeget közben két részre szakították a téren. A tüntetők az egyik hotel gránitlapjait tépték le a falról, azt törték össze az úton, és a rendőrökre dobják. A Blaha Lujza tér a rendőröké.


1.52


A rendőrök igyekeznek ketté szakítani a tömeget, hogy a körúton két részre szakadjanak tudósítónk szerint. Az MTI információi szerint eddig 10-12 sérült van.


1.43


A rendőrök áttörték a barikádot és a tüntetőket a Blaha Lujza tér felé szorították. A felgyújtott rendőrautóhoz tűzoltóautó érkezik.


1.40


Felgyújtottak egy rendőrautót a Blaha Lujza téren. A rendőröket sörösüvegekkel, kövekkel dobálják. A Hír TV szerint a rendőrök fejmagasságban lövik a könnygázt a tömegbe.


1.34


A rendőrök sorfallal zárták le a Köztársaság térre vezető utcákat és folyamatosan nyomulnak előre. Továbbra is folyamatosan lövik a könnygázt.


1.32


A rendőrök hangosbemondón szólitották fel a tömeget az oszlásra, különben erővel oszlatják fel. A tüntetők közben, körülbelül ötven méterre a Blaha Lujza tértől, kukákból és palalemezekből barikádot építettek. A rendőrök folyamatosan könnygáz gránátokat lőnek a tömegre. Lapunk értesülései szerint az Astoria és a Keleti felől is jönnek a rendőrök.


1.28


A rendőrök megindultak a Blaha Lujza tér felé. A mellékutcából a tüntetők dobálják őket.


1.23


A lovasrendőrök kiürítették a Rákóczi utat, ezt követően a lovasrendőrök visszatértek a rendőrkordonhoz. A rendőrök elismerésül gumibotjaikkal verték pajzsaikat. A demonstrálók ezt követően ismét megindultak a Blaha Lujza térről a Keleti Pályaudvar felé.


1.18


Több ezer tüntető lepte el a Rákóczi utat, a demonstrálók egy részét a rendőrök szorították ki a Köztársaság térről. Néhány kirakatot bezúztak, a tüntetők a rendőröket dobálják. Több embert előállítottak a rendőrök itt is, és a Bródy Sándor utcában is. A Blaha Lujza tértől mintegy tíz, megkülönböztető jelzést használó rendőrautó indult el zárt konvojban a Keleti pályaudvar irányába. A Rákóczi úton lovas rendőrök is feltűntek. A FigyelőNet tudósítója szerint a Rákóczi útról a Balaha Lujza tér felé szorítják a tömeget.


1.08


Tudósítónk tapasztalatai szerint többen köveket dobálnak a tüntetők közé. Azt nem lehetett megállapítani, hogy a környező házak ablakaiból, vagy a demonstrálók közül dobálnak.


1.06

Megindultak a lovas rendőrök a tüntetők ellen nem sokkal szerdán hajnali egy óra előtt a Köztársaság téren, az Erkel Színház mellett. A tüntetők futva hagyják el az adott területrészt, de egy idő után újra visszarendeződnek. A demonstrálók folyamatosan közlekedési táblákkal és kukákkal dobálják a színház épülete mellett felsorakozott, pajzzsal és sisakkal felszerelt rendőröket. Közvetlenül az MSZP székháza előtt egyméterenként állnak rendőrök, ott csak néhány békés tüntetőt látni. A FigyelőNet tudósítója szerint is egyre több a tüntető, de a rendőr is, sőt több mentőautó is érkezett. A Köztársaság téren négy, a Magyar Rádiónál három mentőautó áll készültségben, az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint. Mint mondták, az MSZP székháznál eddig két könnyebb sérültet kellett ellátni, míg a Bródy Sándor utcában egyelőre nem volt szükség orvosi beavatkozásra.


0.52


A Kossuth téri tüntetők mintegy háromnegyede elhagyta a teret, egy részük – ahogy a az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója hallotta – a Köztársaság tér felé tart. A Parlament előtt táborozó, hozzávetőleg 15 ezres tömeg töredékére csökkent, és több fiatal, miközben elindult, azt kérdezte, merre is van a Köztársaság tér. A szónoki emelvényről közben arra biztatták az ott maradókat, hogy néhány órára inkább menjenek haza, pihenjenek, majd jöjjenek vissza.


0.48


A Rákóczi út és a Luther utca sarkáig szorították vissza a rendőrök a Köztársaság téri tüntetőket. A tömeg provokálja az egyenruhásokat, a rendőrkordon azonban stabil.


0.39


A rendőrök több tüntetőt is megbilincseltek és rabszállító autóba tettek a Köztársaság téren. Négy mentőautó van a helyszínen, akik folyamatosan látják el a sérülteket. A tér egyébként kiürült.


0.34


A rendőrség feloszlatta a Köztársaság téri tömeget. Körülbelül 10 ember maradt, akik továbbra is dobálják a rendőröket. A rendfenntartók szabályozott sorokba felfejlődve törnek előre.


0.30


A rádió székházát zárt sorokban védik a rendőrök. Helyszíni tudósítónk szerint rengeteg egyenruhás van az épület körül, már a mellékutcákból is szorítják ki a demonstrálókat.


0.27


A tömeg futásnak eredt a Köztársaság téren, pár demonstráló azonban továbbra is köveket dobál a rendőrökre. A környező házakból “Hajrá magyarok!” kiáltás hallatszik. A rendőrség könnygázt is bevetett.


0.26


A Kossuth téren közben bográcsolni kedett a tömeg, a hangosbeszélőn pedig több polgár elmesélte személyes történetét, elégedetlenségének okait.


0.21


A Magyar Rádiónál egy 50 fős tömeget oszlat a rendőrség. Az egyenruhások kiszorították a térről a demonstrálókat Hír TV információi szerint.


0.19


Egy helyszínen tartózkodó operatőrt eltalált egy tüntető által eldobott kő, elájult. Tudósítónk szerint más újságírókat is rángatnak és lökdösnek. A rendőrök visszadobálják a feléjük dobott köveket. A rendőrök rohamba kezdtek és előkészítették a könnygázt.


0.16


Az MSZP-székháznál összegyűlt tömeg a Rákóczi úton a Blaha Lujza tér irányába kezdett elindulni, a rendőrség ugyanis hamarosan elkezdi a tömegoszlatást tudósítónk szerint. Egy körülbelül 20 fős mag kukákat borított fel és törnek-zúznak. A rendőrök felkészültebbnek tűntek, pajzsokkal a Rákóczi út felé tolják a tömeget.


0.12


Egy csoport a Magyar Rádióhoz indult. Ezt megelőzően lapunk tudósítója szerint ott nem gyűlt össze jelentősebb tömeg, aki oda is ment, hamarosan tovább állt.


0.01


Jelentősebb, a Hír tv információi szerint 500 fős tömeg vonult a Köztársaság térre. A rendőrök a székház mellett és előtt állnak, az épületet magát vaskordon védi. Szinte minden második tüntető arcát sötét kendő takarja, azt skandálják: “Gyere ki, Gyurcsány!, “Ria, ria, Hungária!”, “Elkúrtátok!”. Összesen mintegy 100 rendőr van a téren, a kutyás rendőrök a székház előtt sorakoztak fel.


23.55


Az MTI szerint az MSZP Köztársaság téri székháza felé halad az a mintegy 200-300 tüntető, akik a budapesti Szabadság tér felől indultak; a székházat lovas rendőrök és pajzzsal felszerelt rendőrök védik.


23.38


Az MTV információi szerint a körúton, lapunk forrása szerint a Liberálisok Házánál is gyülekezik egy csoport. Tüntetők egy csoportja éjjel 11 óra körül a budapesti Szabadság tér felől, érintve a Nyugati pályaudvart az Oktogon át a Blaha Lujza tér felé halad. A mintegy két-háromszáz demonstráló az autóúton megy, elfoglalva a villamossíneket is. A FigyelőNet tudósítója szerint azonban a villamosok zavartalanul közlekednek, és nincsenek tüntetők.


23.35


Lapunk információi szerint a tüntetők egy csoportja a Magyar Rádió, mások az MSZP Köztársaság téri székháza felé vette az irányt.


23.18


A FigyelőNet helyszíni tudósítója szerint olyan ütemben mennek haza a tüntetők, ahogy nyolc körül megérkeztek: kissebb csoportokban távoznak a Kossuth térről. Egy lapunknak nyilatkozó rendőr elmondta, a Parlament parkolójában várakoznak rendőrök, akik folyamatosan váltják az épületet védő sorfalban álló kollégáikat. Ezen kívül a környező kerületek rendőrkapitányságain – elsősorban az V. és a XIII. kerületben – vannak készenlétben rendőrök.


22.40


Beszédet tartott a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője, Toroczkai László. Beszédében kifejtette: forradalom van, tettük ’56 öröksége. Véleménye szerint az ’56-os hősök emlékét alázza meg a média azzal, hogy őket köztörvényes bűnözőknek tartják. Hangsúlyozta: információi szerint a rendőrök fel akarják oszlatni a tüntetést. Elmondta: ide is álruhába jött, mert le akarják tartóztatni. Kérdésére, ki állna a helyére, ha elfognák, az egész tömeg feltette a kezét.


22.38


Felhúzta a nemzetiszínű zászlót a Kossuth téri tüntetők egy csoportja az állami zászló rúdjára kedden éjjel. Spontán akcióról van szó – mondta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának az a fiatalember, aki felhúzta a lobogót, hozzáfűzve, hogy zavarta őket az üres zászlórúd, amelyre állami ünnepekkor vonják fel a zászlót.


22.35


A tömeg a Parlament felé fordulva skandálta – Gyurcsány Ferencnek címezve -, hogy “gyerek ki!”


21.50


A Kossuth téri demonstráció résztvevőihez beszédet intézett ifjabb Hegedűs Loránt is kedd este, aki azt mondta, “isten papjaként” neki kötelessége volt megszólaltatni a harangokat az MTV székháza elleni támadás idején előző éjjel; a Szabadság téri református templom lelkésze hozzátette, “az emberekért szóltak a harangok”. Az időközben mintegy 15 ezresre duzzadt tömeg előtt a lelkész, a MIÉP volt országgyűlési képviselője kijelentette: “Isten mázsás súlyokkal fog mérni”. Helyszíni tudósítónk szerint egyre többen érkeznek a helyszínre, ahol dalok és beszédek váltják egymást.

21.10

A Kossuth téri tömeg „közfelkiáltással” megszavazott egy nemzeti kerekasztal felállítására. A szervezők ezt követően bejelentették: a Dél-vidéki Zenta lakói szerdára szolidaritási tüntetést szerveznek. Az emberek békésen beszélgetnek, közben egyre több rendőr érkezik a térre.

21.00

Takács András, a Kossuth téri demonstráció egyik vezéralakja kedd esti beszédében arra szólította fel a téren lévő több mint tízezer embert, hogy történjen bármi, maradjanak a helyszínen. A Magyar Nemzeti Bizottság tagja hozzátette: szervezett provokációtól tart, információi szerint egyesek azt tervezik, hogy áttörik a Parlament köré kiépített fémkordont. A közrádió és az MTV székházát is a rendőrök kedd estére kordonnal vették körül. A Bródy Sándor utcát is teljesen lezárták, oda nem lehet behajtani, a kordon mögött a rendőrök sorfalat állnak és gázmaszkban, illetve rohampajzzsal vannak felszerelkezve. A Bródy Sándor utca és a Puskin utca kereszteződésében felállított kordon mögött 14 rendőr áll sorfalat, egyikük úgy válaszolt az MTI tudósítójának arra a kérdésére, hogy mikor bontják le a kordont, hogy “nem tudni, amikor tiszta lesz a helyzet”. Tüntetők nem voltak a környéken.

20.50

A tüntetés még mindig békés, a szónokok külön kihangsúlyozzák, hogy a tömeg ne dőljön be – az információik szerint – hátsó sorokban álló provokátoroknak. A hangosítás bekapcsolása után a téren jelenlévők együtt hallgatták a rádiók híreit, amely során hangos fütyülés és pfujolás fogadta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nevét és idézett kijelentéseit.

20.32

Később egy perces néma csenddel emlékezett a tömeg 1956-ra. A szónokok „Vesszen Trianon” és „Megbuktak” jelszavakat skandáltak. A tömeg ekkor már a kettes villamos sínéig ért. A rendőrök a parlament melletti kordonban állnak. A 2-es villamos este fél héttől már nem közlekedik a Jászai Mari tér és a Kossuth tér között. A rendezvényt biztosító rendőri erők a térre bevezető valamennyi utcát lezárták. Az MTI információi szerint a hozzászólók részéről számos bírálat érte Sólyom László köztársasági elnököt is, amiért az államfő szégyennek nevezte a hétfő esti Szabadság téri események és az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei közötti párhuzam megvonását.

19.05


A FigyelőNet helyszíni tudósítója szerint rendőrök csak elől állnak, a kordonok mentén. A tömeg az „ó Magyarország, miért nem süt rád a Napot” énekelgeti.

19.00

Folyamatosan érkeznek, s a külső kordonon áttörve már a belső kordonig jutottak a Kossuth téren annak a keddi demonstrációnak a résztvevői, amelyet a tiltakozások egyik fő mozgatója, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 elnevezésű szerveződés “önkormányzati választási rendezvényként” jelentett be az V. kerületi rendőrkapitányságon; így kora estére már ismét összegyűlt a hétfő estihez hasonló nagyságú, azaz mintegy tízezres tömeg.

Az egybegyűltek a Gyurcsány-kormány lemondását követelő jelszavakat skandálták. A téren felszólalók többször is kiemelték, hogy a nemzetközi hírtelevíziók – elsősorban brit, német, román, lengyel, szlovák és szlovén – stábjai nagy számban vannak jelen a téren, hogy nyomon kövessék az eseményeket.

Címkék: Belföld