Hibázott a rendőrség

A helyszíni beszámolók alapján a rendőrség többször is hibázott: nem voltak elegen, akadályozták a mentőket, ráadásul kevés rendőr volt a helyzetnek megfelelően felszerelkezve. A szakértő szerint fel lehetett volna készülni a vandalizmusra.

A helyszínen tartózkodó rendőrök beszámolói alapján több ponton is hibázott a vezetőség. Egyrészt már korábban meg kellett volna erősíteni a televízió és a rádió székházát, ehhez képest a Havaria Press információ szerint fél kilenckor még csak két Suzukis járőrkocsi volt a Szabadság téren. Pedig a FigyelőNet Kossuth téren tartozkodó tudósítója szerint elég nagy tömeg indult meg a “Menjünk a tévéhez” bekiabálásra.


Akadály a tűzoltónak

A rendőrség ráadásul az éjszaka folyamán úgy helyezte el az utcákon a rendőrautókat, hogy sem a mentőknek sem a tűzoltóknak nem volt szabad útvonaluk. Egy ideig a tűzoltók megpróbálták végezni a feladatukat, de mivel kövek záporoztak a fejük fölött, így fecskendőiket hátrahagyva elmenekültek. Az égő kocsik és székház oltására érkezett tűzoltók biztosítását majd fél órán keresztül nem tudták megoldani.


A tüntetők által felszedett burkolat helyén felázott a föld, emiatt pedig több rendőrségi kocsi, köztük a vízágyús jármű is bennragadt a sárban. Az így „zátonyra futott” gépkocsi többször megpróbált előre-hátra kimozdulni, de sikertelenül. Mivel az autó körüli gyalogos védelem ekkorra teljesen felmorzsolódott, így a vízágyúzással „megnyert” területet nem tudták a rendőrök tartani. Az így ismét lendületet szerző tüntetők ekkor dobtak molotov-koktélokat a gépkocsira, ahogy tették azt korábban a téren álló személygépkocsikkal is. A rendőrök ekkor kényszerültek a gépkocsi feladására. A bennülők a tüntetők segítségével tudták elhagyni a járművet, de így hatalmas szimbolikus sikert arattak a rendőrök fölött. A tömeg ezután ízekre szedte a gépkocsit, még a gépkocsi ajtajának pozdorjabélését is kitépték, mondván, hogy „Az a miénk!”


A beszámolók szerint a rendőrök többsége nem rendelkezett megfelelő felszereléssel, páncéllal, ennek hiányában pedig teljesen védtelenek voltak. A rendőrök bár a tér déli oldaláról megindították a tüntetők kiszorítását, végül csak egy harminc-negyven főt küldtek be, akik végül átszaladtak a téren és bemenekültek a székházba. A FigyelőNet helyszíni tudósítása alapján a rendőrök olyan tehetetlenek voltak, hogy még olyan is akadt, aki rendőrpajzsot vitt magával a fosztogatáshoz az épülettől alig pár méterre, csoportosan várakozó rendőrök mellett.

Nem számoltak a tömeggel

Petrétei József elismerte: a rendőrség nem számolt, és véleménye szerint nem is számolhatott azzal, hogy a tüntetés ilyen agresszív fordulatot vesz. Közlése szerint a rendőrség békés demonstrációra készült fel, a létszám arra volt elegendő, hogy biztosítsa a helyszínt a Magyar Televízió székháza előtt. Magyarázata szerint egyébként amikor megkezdődtek az atrocitások, megtörtént a rendőri erők átcsoportosítása is, de a rendőröknek a Kossuth téren is jelen kellett lenniük, hogy a Parlament épületét biztosítsák, időközben azonban a feldühödött tömeg elfoglalta a televízió épületét.


Az igazságügyi és rendészeti miniszter lemondása felajánlásával is elismerte, hogy a rendőrség nem állt helyt az éjszaka folyamán. A FigyelőNet megkereste a rendőrséget is, de kérdéseinkre nem válaszoltak.

Kiabálásból kirakatbetörés

Deák Péter biztonságpolitikai szakértő szerint a belbiztonság fel kellett, hogy készüljön a történtekre, főleg a olyan választási időszakban, ahol az elmúlt hetekben utcára uszító hangnem jelent meg. „Jelenleg a világban mindenhol felfokozott állapotban vannak az emberek, ezért is nem lehetett meglepő, ami az éjszaka történt az MTV székháza előtt”- mondta a szakértő a FigyelőNetnek. A pszichológia és a tapasztalat alapján tudni lehetett, hogy egy magyar demonstráción a kiabálást az ordítást követi, majd megjelennek a különböző jelvények, és legvégül jön például a kirakatbetörés.


A biztonságpolitikai szakértő elmondása szerint a rendőrség nagy dilemmában lehetett, hogy hogyan és mennyire avatkozzon be a demonstrációba. „Bizonyos műfajban, a passzív eszközökben helyt állt a rendőrség, azonban sokkal határozottabban kellett volna fellépni a rendbontók ellen”- magyarázza Deák. Példaként hozta fel, hogy a rendőröknek kemény sáncot kellett volna alkotnia, és folyamatosan a tömegbe kellett volna nyomulnia. Ezen kívül hibaként említette, hogy a vegyi eszközöket, mint a könnygázbombát, illetve a vízágyút is alig vetették be. Deák ugyanakkor hangsúlyozta, tulajdonképpen egy „erőszakizmus” jellemző a világra, ehhez pedig erősebb rendőri készenlét szükséges.

Címkék: Belföld