Gyurcsány: a köztársaságra támadtak

A köztársaság nemzeti intézményét érte támadás – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a nemzetbiztonsági kabinet kedd reggeli ülését követően, a Magyar Televízió épületénél történteket értékelve.

Szemtanúja volt az eseményeknek?

Küldje be fotóit, videófelvételeit: fn@sanomabp.hu

A miniszterelnök a harmadik Magyar Köztársaság történetének „leghosszabb és legsötétebb” éjszakájaként minősítette a Magyar Televíziónál történteket. Úgy értékelte, elmosódott az a választóvonal, amely a demokratikus véleménynyilvánítás és a súlyos rendbontás között húzódik. Sok tekintetben a magyar rendőrség sincs felkészülve arra, amire az elmúlt 15 évben nem volt példa, hogy egy békés demonstráció durva erőszakba torkolljon. A köztársaság intézményeinek most az a feladatuk, hogy erősítsék meg és adják vissza az emberek hitét abban, hogy a nyugalom helyreállítható, megteremthető – mondta.

Ne lehessen bejelentés nélküli tüntetés

Gyurcsány elmondta, hogy arra fogja kérni valamennyi parlamenti pártot a házbizottság ülésén, hogy vegyék komolyan a jogszabályokat, és értsünk egyet abban: ami nem választási gyűlés, hanem be nem jelentett tüntetés, azt a választási kampány során se lehessen megtartani. Ezt a miniszterelnök mondta kedden újságírók előtt.


„Mindannyian láthattuk, miként csaphat át egy békésnek induló tüntetés köztörvényes bűncselekménybe” – közölte Gyurcsány Ferenc a nemzetbiztonsági kabinet ülését követően. A kormányfő azt mondta, minden eszközt megad az országos rendőrfőkapitány helyettesének és a budapesti rendőrfőkapitánynak ahhoz, hogy az éjszakaihoz hasonló események ne fordulhassanak újra elő.


Az egész politika felelős?

A miniszterelnök a személyes felelősségét érintő kérdésre kiemelte: ahogy nyilvánosságra került beszédében is rámutatott, átfogó és széles felelősség terheli az egész magyar politika egészét, amiből ő sem marad ki.

Ugyanakkor szükség van a változtatásra, ő ezt megtette, és szeretné, ha mások is megtennék. Megjegyezte, hogy a jobboldalon keresendők azok a politikai erők, amelyek 2002 óta háromszor is illegitimnek nevezték a kormányt, és mindent megtettek ellehetetlenítésére.


Címkék: Voks 2006: Hírek