Már nem annyira békés a tömeg

Wittner Mária fideszes képviselő beszéde alatt először támadt konfliktus a rendőrök és a tüntetők között, a rendfenntartók két embert kiemeltek a tömegből. Az FN tudósítója a helyszínen van, és folyamatosan tájékoztatja olvasóinkat.


Gulyáságyú is érkezett

A tömegben főként fiatalokat lehet látni, akik a Honfoglalás 2000 Egyesület, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, illetve a Magyar Nemzeti Front színeiben érkeztek – tudósít az MTI. A beszédek közben tapstól kísérve a “Most vagy soha, vesszen a kormány!”, illetve “Táncolj Feri, piros lapot neki!” rigmusokat skandálja. A szónokok kitartásra bíztatták az egybegyűlteket, és arra kérték őket, hogy a rendőröket ne provokálják. A tiltakozók nagy üdvrivalgása közepette egy kis taraktorral vontatott gulyáságyú érkezett a tér közepére, amelyet Vetlen Farkas, Verőce polgármestere vezetett – írja tudósításában az MTI.

Wittner Mária ’56-os halálraítélt és a Fidesz parlament képviselője kezdett beszélni este nyolc után, amikor a rendőrök a Parlament lépcsőjén alakzatot vettek fel. A tüntetők erre “ÁVH, ÁVH” kiáltások mellett rázni kezdték az utolsó rendőrségi kordont. A rendfenntartók ezek után két tüntetőt kiemeltek a tömegből.


Korábban az egyre nagyobb, mintegy ötezres embertömeg este hét után verekedés nélkül áttörte a belső rendőrkordont, és a Parlament épülete előtt áll. A rendőrségi szóvivő szerint addig mindez békésen történt, mert Schön Péter szerint rendőri intézkedésre még nem került sor.


A BKV is intézkedik


A megnövekedett gyalogosforgalom miatt a rendőrség emberei lezárták a Kossuth téren átmenő forgalom elől az utakat. Helyszíni tudósítónk szerint hét óra körülre nagyjából 4-5 ezer ember gyűlt össze a téren, számuk pedig folyamatosan nő.

A kettes villamos már csak a Széchenyi rakpartig jár, a Kossuth tértől a Jászai Mari térig nem közlekedik. A rendőrség tudósításunk idején azt mérlegelte, hogy a trolikat átengedje-e.


Két petíciót írtak

A Kossuth tér déli oldala időközben szinte teljesen megtelt, délutáni tudósításunk óta sokat javult a hangosítás, azonban a felszólalások még mindig eléggé spontánok. A felszólaló többsége nem közéleti személyiség, így sajnos legtöbbjük nevéről nincsen információnk. Az is előfordult, hogy a mikrofonért sorbanállók közül egy ember megelégelte a várakozást, és egyszerűen kitépte a mikrofont az éppen beszélő kezéből. A közönség – amely az esti órákra meglehetősen megváltozott – hangos füttyszóval fogadta a hirtelen változást, de a magát „egyszerű munkásként” bemutató ember arra hivatkozott, hogy „a demokrácia arról szól, hogy mindenki elmondhatja a véleményét”.

A téren tudósítónk két petíciót is kézbekapott. Az egyik a „Le a diktátorral!” címet viseli, és azt követeli, hogy az államfő „Mondassa le Gyurcsány Ferencet, tartóztattassa le, mint tetten ért csalót!”. Ezt az iratot a Magyar Nemzeti Front és a Konzervatív Szövetség Elnöksége aláírásokkal látták el. A másik sajnos nincs aláírva, ez pedig a konvergenciaprogramot veti össze az alkotmánnyal. A meglepően logikusan felépített levél többek között kiemeli, hogy a konvergenciaprogram csak ideiglenes megoldást kínál, akárcsak 1985 óta (…) minden regnáló párt. A levél írói ezután azzal fordulnak Sólyom Lászlóhoz, hogy „A magyar állampolgárok 1956-ban, a szocialista diktatúrában vérrel szerzett három alapvető joga, melyért az alacsony fizetéseket el kellett szenvedniük, az egészségügy, az oktatás ingyenessége és a biztos nyugdíj.” Az írás ezután leszögezi: ezeket a vívmányokat fenyegeti most veszély, egyben azt kérik az államfőtől, hogy lépjen a „nagyobb társadalmi krízis megakadályozása érdekében”.


A vidéki nagygyűlésekről itt olvashat.


Címkék: Belföld