Lendvai értékelte az első száz napot

A kormány első száz napjában arra törekedett, hogy a politikai stabilitás megtartása mellett megteremtse a költségvetési egyensúlyt, illetve - sajátos baloldali szempontként - ügyeljen a társadalmi stabilitásra - mondta Lendvai Ildikó vasárnap Budapesten.

Fidesz: száz hazugság

A második Gyurcsány-kormány első száz napja száz hazugságot hozott. Szinte minden napra jutott egy-egy olyan kormányzati bejelentés vagy intézkedés, amelynek pontosan az ellenkezőjét ígérték a választási kampányban – reagált a Fidesz közleményben Lendvai Ildikó sajtótájékoztatójára.

“Az első száz nap feladata az volt, hogy új választ adjon a rendszerváltó országok közös kihívására.” – emelte ki sajtótájékoztatóján az MSZP frakcióvezetője. Hangsúlyozta, a kormányzati munka három pillére az egyensúlyteremtés, a reformok és a fejlesztések; ezeken a területeken megtörténtek a legfontosabb intézkedések, illetve megvannak a további célok.

A frakcióvezető értékelése szerint az intézkedések következtében növekedtek az adóterhek, ezzel ugyanakkor valamiféle arányosságot is próbált érvényesíteni a kabinet. Megszüntetik az adófizetés alóli kibújás lehetőségét, csökkentik az államigazgatás kiadásait, kiszámítható szolgáltatásokat teremtenek, amelyekhez egyszerűbben lehet majd hozzáférni.

A politikus elmondta, hogy a felsősoktatásban biztosítják az átjárhatóságot az államilag finanszírozott és a fizetős képzés között, növelték a hallgatók lakhatási és szociális támogatását. Az egészségügyben a vizitdíj bevezetésével a beteg megrendelővé válik és ellenőrző szerepe lesz.

Lendvai Ildikó kitért arra, hogy a változtatásoknak egy külső és egy belső feltétele van: a külső az európai uniós források, a belső pedig életszínvonal kiegyenlítettebbé válása.

A szocialisták frakcióvezetője kiemelte, hogy a kormány első száz napja alatt voltak konfliktusok, ám a koalíció stabilitását nem veszélyeztette semmi.

Címkék: Voks 2006: Hírek