Nemzetközi összefogás a magyar pedagógusok mellett

Magyar javaslatra bekerült a a közép-európai szakszervezeti találkozó állásfoglalásába, hogy valamennyi munkaórát és oktatási intézményi feladatot díjazni kell.

Mint Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke elmondta, a bolgár fővárosban elfogadott állásfoglalás tartalmazza azt is, hogy az európai érdekvédők támogatnak minden olyan szakszervezeti akciót, amely ennek elérését célozza.

Kerpen Gábor szerint a “heti két óra ingyenmunka” elrendeléséről szóló jogszabályok – az azonnali bércsökkenés és minőségromlás mellett – arra jók, hogy az intézményvezetők és fenntartók, illetve az igazgatók és beosztott pedagógusok között feszültséget keltsenek.

Közölte, hogy a PDSZ is csatlakozik ahhoz a nyílt levélhez, amelyben a Gimnáziumok Országos Szövetsége Hiller István szakminisztertől követeli a tanári óraszámokkal kapcsolatos új törvényi rendelkezések visszavonását, s azt, hogy a jövőben a szakmai szervezetekkel az egyeztetés ne formális, hanem érdemi módon történjen. Elvárják továbbá, hogy az ágazatra váró reformok kidolgozásába vonják be a pedagógus szakmai szervezeteket, szakmai műhelyeket, s az elkészült tervezet vitájába a pedagógusokat is.

Kerpen Gábor közölte: a PDSZ szeptember 29-én demonstrációval egybekötött nyilvános szülői értekezletet tart a fővárosban, ahol többek között a közoktatási törvény módosításáról tájékoztatják a szülőket.

Címkék: Belföld