Tíz tanút hallgattak meg szerdán a móri perben

Tanúvallomásokkal folytatódott szerdán Hajdú László társtettesként, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés miatt indult büntetőpere a Fővárosi Bíróságon.

Szerda délelőtt tíz tanút hallgatott meg a bíróság, köztük olyanokat, akik 2002. május 9-én a nyolc halálos áldozatot követelő bankrablás idején megpróbáltak bejutni a móri pénzintézetbe, illetve a helyszínelő rendőröket és a mentésben részt vevő mentősöket. Mindannyian korábbi vallomásaikat tartották fenn. E szerint a bankba bejutni szándékozók a fiók ajtaját zárva találták, ezen egy feliratot említettek valamennyien, amire az volt kiírva, hogy a pénzintézet zárva van. Egyesek arról beszéltek: egy, az ajtóban álló férfi küldte el őket azzal, hogy egy óra múlva menjenek vissza.

A bankból távozókat látó tanúk kivétel nélkül azt vallották, hogy két személyt láttak kijönni a fiókból, ám az egyik helyszínelő rendőr szerint a közeli gyógyszertár munkatársa három személyre emlékszik, akik beszálltak egy autóba. A tanúként meghallgatott rendőrök arról beszéltek, hogy a helyszínen hiába keresték a bankban készült videofelvételt, nem találták. Beszéltek arról is, hogy úgy jutottak be elsőként a helyiségbe, hogy berúgták az ablaküveget.

A mentők vallomásaikban azt mondták: ők nem hallottak a tanúktól semmit arról, hogy hány elkövetőt láttak. Arról vallottak, hogy a nyolc meglőtt sértett közül ketten még életben voltak, és az ő ellátásukról kellett gondoskodniuk.

A móri bankrablás ügyében Hajdú Lászlót korábban azzal vádolták, hogy ő szerezte be a móri bankrabláshoz használt fegyvereket. A Fővárosi Bíróság ezért el is ítélte a vádlottat, ám tavaly a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az ítéletet, és új eljárást írt elő. A bíróság ugyanakkor Kaiser Edét jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte.

A június 21-én újrakezdett perben az ügyészség módosította a vádat Hajdú ellen, és ettől kezdve már azzal vádolják, hogy ő volt az, aki a bankfiókot végigjárva kioltotta az ott tartózkodó ügyfelek és alkalmazottak életét. Hajdú László júniusban a bíróság előtt úgy fogalmazott: „a móri ügyhöz semmi közöm”. A per délután további tanúk meghallgatásával folytatódik.

Címkék: Belföld: Mozaik