Európai szocialisták a magyarverések ellen

Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke nyilvánosan támogatásáról biztosította Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnököt a szlovákiai magyarellenes incidensek és támadások elítélésében.

Rasmussen támogatta a magyar kormányfő Robert Fico szlovák miniszterelnökhöz intézett felszólításait is, amelyekben Gyurcsány hasonló elítélő állásfoglalásra hívta fel szlovák kollégáját.

Az európai parlamenti párttömörülés sajtóközleménye szerint Rasmussen azt mondta a európai parlamenti ESZP-csoport hivatalának, hogy megdöbbentették az incidensek. Egyetértett Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel abban, hogy összefüggés van a fokozódó szélsőségesség és az idegenellenes, romaellenes Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szlovák kormányban való részvétele között.

Rasmussen kijelentette: „Támogatom Gyurcsány Ferencet abban, hogy felemeli szavát ezen incidensek ellen. Az, hogy szélsőségeseket engedtek be Szlovákia kormányába, tápot ad a további szélsőségességnek. Ezek az incidensek teljes mértékben ellentétben állnak közös európai értékeinkkel, ezért felszólítom Robert Ficót, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a hasonló támadások megelőzéséért” – áll az ESZP sajtóközleményében.

Címkék: Belföld