Eljárás a szakmai felelősök ellen

Szilvásy György kedd délután ismertette a vasárnapi tragédia kivizsgálására létrehozott bizottság vizsgálatának eredményét. Visszavonták a MeH egyik magas rangú munkatársának megbízását, az OMSZ és a katasztrófavédelem vezetői ellen pedig fegyelmi eljárás indult.

A politikai felelősséget Gyurcsány állapítja meg

Szilvásy György közlése szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap Balatonöszödön nyaralt a gyerekeivel. Amint értesült a tragédiáról, felkérte Szilvásy Györgyöt, Molnár Lajost és Lamperth Mónikát. hogy tegyenek meg mident a sérültek ellátásáért, és a kárelhárításért. A kancelláriaminiszter elmondta: a politikai felelősséget a kormányfő fogja megállapítani.

„Bár többen hibáztak a rendszerben, de egy olyan vis maior helyzet alakult ki, amelyet nem lehetett elkerülni” – foglalta össze a vizsgálat eredményét Szilvásy György. A kancelláriaminiszter hozzátette: nem a pánikban sérültek meg az emberek, hanem a viharban.

Szilvásy hangsúlyozta azonban, hogy még az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) 19.39-es jelentése a 80 kilométeres viharsebességről sem indokolta a tűzijáték leállítását, mivel a berendezések ezt még bírták. A miniszter elmondta: a rendőrség 20.40-kor értesült a meteorológiai szolgálat adatairól, de ez nem indokolta, hogy bármilyen katasztrófavédelmet kezdeményezzenek. Egy berendezés, egy riasztás sem jelezte ugyanis előre a végül 120-130 kilométeres szelet.

A rendező nem hibázott

A vizsgálat megállapította, hogy a tűzijáték előkészítésében sem a Nexus, sem az alvállalkozók nem hibáztak. Ezt támasztja alá az is – emelte ki a miniszter –, hogy az orkánerejű szélben sem szóródott szét több petárda, mint általában. Megállapították ugyanakkor, hogy a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) és a Nexus közti szerződésben voltak hiányosságok: a katasztrófaterv csak tűz esetére terjed ki, természeti csapásra nem. Másrészt nem szerepelt benne az sem, hogy bármely meteorológiai szolgálattal előtte egyeztetni kell.

Bár a vizsgálat szerint ezek a hiányosságok sem a rendezvény előtt sem után nem okoztak közvetlenül bajt, ezentúl ezeket a pontokat majd bele kell írni a szerződésbe. A MeH részéről Bodor Tibor főcsoportfőnök kötötte és írta alá a szerződést, az ő vezetői megbízását azonnali hatállyal visszavonták.

OMSZ: telefonálni kellett volna

A vizsgálat megállapította, hogy az OMSZ már szombaton is küldött figyelmeztető jelzéseket az ország valamennyi megyei katasztrófavédelmi szervének arról, hogy nagy erejű vihar jön. Vasárnap 19.39 perckor érkezett az első riasztás (tehát már nem figyelmeztetés), amely már 80-90 kilométeres szélről számolt be. A vizsgálat eredménye szerint az OMSZ abban hibázott, hogy nem győződött meg arról: a riasztás – amelyet e-mailben küldtek el, és amelyet a katasztrófavédelem csak négy órával később olvasott el – valóban eljutott-e az illetékesekhez és a döntéshozókhoz. Egy kormányrendelet értelmében ugyanis nem csak e-mailben, hanem telefonon és faxon is jeleznie kellett volna a szolgálatnak.

A másik probléma az volt, hogy az OMSZ csak a katasztrófavédelemmel van kapcsolatban, nem dolgozott ki olyan szabályt, hogy kit kell értesíteni, mozgósítani ilyen esetben. Ezért a vizsgálóbizottság érintett tagja, Persányi Miklós, ügyeletessel szemben fegyelmi eljárást indított, Dunkel Zoltán OMSZ-főigazgató ellen pedig szintén vizsgálatot kezdeményezett annak kiderítésére, hogy terheli-e felelősség.

Katasztrófavédelem: a teljes vezetés ellen eljárás indult

A katasztrófavédelem legnagyobb hibájaként azt emelték ki, hogy nem olvasták el az e-mailt, illetve nem kezelték a helyzetet. Az ügyeletet vezető Nyitrai Béla alezredes ellen fegyelmi eljárás indult. Mivel pedig a belső szabályozás nem határozta meg, hogyan is kell cselekedni ilyen vészhelyzetben, ezért Tatár Attila főigazgató és Molnár Árpád főigazgató-helyettes személyi és szakmai felelősségét is vizsgálják. Bodnár Sándor és Demeter István főosztályvezetők ellen szintén fegyelmi eljárás indul.

Címkék: Belföld