Válságstáb vizsgálta az ivóvizet

Az eddigi vizsgálatok szerint a Veszprém megyei ivóvízszennyezés mértéke nem közelíti meg az egészségre ártalmas határértéket, így a korlátozás - a végleges adatok ismeretében - akár már vasárnap feloldható lesz - közölte Reményi Zoltán, a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az ÁNTSZ Veszprém megyei szervezeténél szakemberekből álló válságstáb tekintette át a Tihanyban, Aszófőn és Balatonfüreden bekövetkezett vízszennyezés okait, értékelte a vizsgálat előzetes eredményeit. A mintákban choliform baktérium nem mutatható ki – mondta Reményi Zoltán. Mayer József, a DRV munkatársa,a műszaki munkálatok vezetője elmondta, hogy a probléma az aszófői vízbázisnál jelentkezett.

Folyamatosan vizsgálják

Egy kút megsérült, amelyet azonnal ki is zártak a szolgáltatásból, a vízellátás súlypontját máshová helyezték át, majd megkezdték a rendszer aktív klórral való átmosását – vázolta a történteket. A DRV szakembere szerint a choliform-érték változását csapadékvíz, valamint talajbemosódás okozhatta. Végleges eredményt tíz napon belül várnak, az úgynevezett trícium vizsgálatot követően, amely a szennyezés okait tisztázza.

Az ÁNTSZ naponta kétszer, a DRV pedig tizenöt helyen végez folyamatos mintavételt, ez alapján choliform-szennyezésnek már nyoma sincs – tette hozzá. A vízkorlátozással érintett településeken, Aszófőn és Tihanyban, valamint Balatonfüred Endrődi utcától nyugatra fekvő részén összesen öt tartálykocsival és tizennégyezer palack vízzel biztosítják a lakosság vízellátását.

Megbetegedésről nem tudnak

A kialakult helyzetről az érintett területen élőket és a nyaraló vendégeket is értesítették magyar és német nyelven. Gulyásné Harcos Veronika, Balatonfüred tisztifőorvosa elmondta, az ÁNTSZ folyamatos kapcsolatot tart fenn a települések háziorvosaival, akik ezzel a problémával összefüggő megbetegedést mindeddig nem jelentettek.

A szolgálat szakemberei figyelemmel kísérték a környék egészségügyi intézményeinek betegforgalmát is, de a vízfertőzésből adódó betegséget sehol nem jeleztek.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere szerint a vízkorlátozás mintegy kétezer állandó lakost, valamint további hat-hétezer üdülőtulajdonost és a városban nyaralót érintett.

Címkék: Címoldal