Meghalt a felgyújtott lány

Meghalt Pénzes Henrietta, a három hete felgyújtott magyarcsanádi lány csütörtökön a hajnali órákban.

A Közhasznú Egyesület, aki Pénzes Henrietta sértetti jogi képviseletét ellátja, közleményében azt írja: az áldozatos orvosi gyógykezelés ellenére a magyarcsanádi lány csütörtökön a hajnali órákban hunyt el. A halálhírt a szülők közölték az egyesülettel. Szerdai lapértesülések szerint Henrietta vérmérgezést kapott a fővárosi Szent István Kórházban.


A 18 éves lányt július 20-án éghető anyaggal leöntötték, meggyújtották, majd magára hagyták Makó külterületén. A bűncselekmény következtében testfelületének hatvan százaléka megégett.

Előzetesben egy fiú


A rendőrség egy nappal később elrendelte egy 15 éves fiú előzetes letartóztatását, aki alaposan gyanúsítható a bűncselekmény elkövetésével, de további információt nem kívántak nyilvánosságra hozni. Tenke Anna, a fiú kirendelt védőjének helyettese az MTI-nek szerdán azt mondta, hogy a védencük nem tett újabb vallomást; fenntartja az eddig elmondottakat, s nem ismeri el, hogy ő követte el a bűncselekményt.

A gyanúsított továbbra is előzetes letartóztatásban van, amit július 21-én egy hónapra rendelt el a bíróság. Ennek lejárta előtt az ügyészségnek indítványoznia kell a hosszabbítást, de összességében három évig lehet valaki előzetesben az első fokú ítélet meghozataláig – ismertette a jogász.

Az ügyvédjelölt korábban, a személyes találkozás után, úgy nyilatkozott, hogy a 15 éves fiúról aligha feltételezhető, hogy rendelkezett a bűncselekmény elkövetéséhez szükséges testi erővel.

Az orvosszakérzői véleményre várnak

A rendőrség az orvosszakértői vélemény megérkezéséig nem kíván egyéb tájékoztatást adni. Az eljárás az eddigiek alapján folytatódik, még várják azokat a szakértői véleményeket, amelyek az elkövetett bűncselekmény alapkérdéseit, valamint a körülményeket hivatott tisztázni – közölte Mózesné Toronykőy Márta. Hozzátette: további bizonyítási eljárások is folyamatban vannak, és folytatódnak a tanúkihallgatások. Az ügynek egy gyanúsítottja van, az előzetes letartóztatásban lévő fiatalkorú makói személy; a CSMRFK Bűnügyi Osztály Életvédelmi alosztálya az előzetes letartóztatás meghosszabbítására vonatkozó előterjesztést megtette.


A hatóság tisztában van azzal, hogy az ország lakosságát érdekli a közvéleményt megdöbbentő eset; a rendőrség a későbbiekben a hivatalos, a tényeken alapuló tájékoztatást meg fogja adni – hangsúlyozta a szóvivő.

Címkék: Belföld: Mozaik