Megjelent a parlagfűpollen

Megkezdődött a parlagfű pollenszezonja; egyelőre alacsony koncentrációban, de megjelent a növény virágpora a levegőben - közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Aerobiológiai Hálózatának adatai alapján július utolsó hetében az országban működő 19 mérőállomásból 15 állomás pollencsapdájában alacsony koncentrációban ugyan, de megjelent a parlagfű virágpora. Ez alapján elmondható, hogy megkezdődött a parlagfű-pollenszezon.

Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese a múlt héten az MTI-nek elmondta, hogy az ország déli részén szokott először megkezdődni a virágzás, ami augusztus második-harmadik hetében jut el az északi területekig. A parlagfű és feketeüröm virágzásának csúcsideje augusztus harmadik hetében várható, így a pollenkoncentráció is ekkor lesz a legmagasabb. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a parlagfűnek a meleg, napos idő kedvez, az esőt nem szereti. A néhány órás zápor azonban nem csökkenti a virágzás mértékét, csak a több napon át tartó esőzés.

A felmérések szerint minden harmadik magyar szenved allergiás tünetektől. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium június közepén felhívta az ingatlanok tulajdonosainak figyelmét arra, hogy a hónap végéig mindenkinek végre kellett hajtania a parlagfű elleni védekezést. Ahol nem akadályozzák meg a növény virágzását, ott a hatóság azonnali hatállyal, külön értesítés nélkül elvégezteti az elmaradt védekezést, amelynek költségét a növényvédelmi bírságon felül a tulajdonosnak, illetve a földhasználónak meg kell fizetnie. Ez az összeg a helyi feltételektől függően egy hektár területre meghaladhatja a százezer forintot is; a költségek adók módjára behajthatók.

Címkék: Belföld: Mozaik