139972

KörnyezetváltozásA megszorítások és a pénzpiaci bizonytalanság több ponton is érinti a lakáspiacot:FORINTGYENGÜLÉS. A forint gyengülése a devizahitelek törlesztő részleteit megemeli, a forintpiaci bizonytalanság pedig jelentősen megnöveli az új devizahitel felvételének kockázatát. Igaz, aki magasabb árfolyam mellett vette már fel a hitelt, az csak akkor jár rosszul, ha tovább gyengül a forint.BIZONYTALANSÁG. A reformok várható létszámleépítésekkel, [...]

Környezetváltozás
A megszorítások és a pénzpiaci bizonytalanság több ponton is érinti a lakáspiacot:

FORINTGYENGÜLÉS. A forint gyengülése a devizahitelek törlesztő részleteit megemeli, a forintpiaci bizonytalanság pedig jelentősen megnöveli az új devizahitel felvételének kockázatát. Igaz, aki magasabb árfolyam mellett vette már fel a hitelt, az csak akkor jár rosszul, ha tovább gyengül a forint.

BIZONYTALANSÁG. A reformok várható létszámleépítésekkel, de legalábbis létbizonytalansággal járnak együtt a közszférában, ami elbizonytalaníthat sok potenciális vásárlót.

ÁRHATÁSOK. Az energia- és a közmű-áremelések növelik a rezsiköltségeket, ami a kisebb lakások felé tereli a keresletet. Emiatt egyes – például nyugdíjasok által lakott – drága nagy lakások tovább növelik az amúgy is erős kínálatot. Ugyanakkor 2008-tól várható az ingatlanadó bevezetése, ami tovább nyomhatja lefelé a nagy alapterületű, nagy értékű lakások árát.

HALASZTÁS. A vállalkozások és a munkavállalók növekvő terhei a „lakóparki” lakásvásárlók széles rétegeit adó alsó-középosztályt a vásárlás elhalasztására késztetik. Szintén főleg e réteg vásárlóerejét csökkenti az is, hogy az új lakáshitelekre már nem jár adókedvezmény.

Címkék: Cikktároló