Nincs felelőse az őcsényi repülőbalesetnek

Bizonyíték hiányában lezárult az ügyészségi nyomozás a május 13-án, az őcsényi repülőnapon történt tragikus baleset ügyében - közölte pénteken a Tolna megyei főügyész az MTI-vel.

A Szekszárdi Városi Ügyészség határozata szerint a lefolytatott nyomozás adatai alapján nem lehet megállapítani büntetőjogi felelősséget – mondta Magyar Pál. A határozat alakilag még nem jogerős, a sértettek élhetnek panasszal, ebben az esetben a főügyészség felülvizsgálja a határozatot – fűzte hozzá.

Tájékoztatása szerint a szakértői vélemények nem zárták ki a modell irányítójának azt a védekezését, hogy a modell irányíthatatlanná válását okozhatta külső frekvenciazavar. A főügyész szavai szerint a szakértő nyilatkozata ugyanakkor azt is leszögezi, hogy ennek okát nem lehet megállapítani, főként nem a személyre vetíthető felelősséget.

Elmondta: a nyomozás során fény derült rá, hogy a repülőmodell rendelkezett olyan beépített programmal, amely néhány másodpercen belül képes működésbe hozni egy automatikus irányítást, amellyel kiküszöbölhetők a hasonló problémák. Az adott esetben azonban olyan gyorsan következett be az irányíthatatlanság, hogy ez a program sem tudott bekapcsolni.

A szakértői – köztük villamosmérnöki – vizsgálatok megállapították, hogy “maga a modell tökéletesen irányítható volt, sem a motorban, sem az irányító rendszerben előzőleg hiba nem lehetett” – közölte a főügyész.

Összességében a főügyész szerint azt lehetett megállapítani, hogy a tragédiát egy műszaki probléma okozta, amelyért bizonyíthatóan nem vonható felelősségre a modell irányítója, valamint a vizsgálatok szerint a szervezők is a szabályok betartásával jártak el.

Május 13-án a nemzetközi modellrepülő-bemutatón egy német versenyző földről irányított gépe hirtelen irányt váltott, és a kordon mögött álló nézők közé zuhant. A helyszínen életét vesztette egy szekszárdi házaspár, többen könnyebben megsérültek.

Címkék: Belföld: Mozaik