Jégesők, felhőszakadás várható

Jégesők és felhőszakadások várhatóak kedden délután az ország középső részén és délnyugaton - tájékoztatott Molnár László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A csapadékhullást viharos széllökések is kísérhetik majd. Szerdán délután is előfordulhat szórványos jelleggel felhőszakadás, csütörtökön főként nyugaton várhatóak helyi záporok, zivatarok.A hétfői zivatar főleg a budai területeken okozott problémát, ahol a hegyoldalból leömlő vizet nem tudták elvezetni a csatornák, nem járt a 18-as, 59-es és 61-es villamos, de több pesti és budai villamos nem közlekedett 35-40 percig.

Molnár László szerint a fővárost érintő helyi zivatarban helyenként 50-60 milliméter csapadék is eshetett, jelentősebb csapadék a budai oldalon hullott. A helyenkénti jégeső annak köszönhető, hogy a nagy meleg következtében a zivatarfelhők 10-12 kilométer magasra is felszállnak, ahol már jég képződik. Ha elég nagy jégdarabok alakulnak ki, akkor azok már nem tudnak elolvadni az alsó, körülbelül négy kilométeres, nulla fok feletti hőmérsékletű légrétegben – magyarázta.

A főváros forgalma a zivatar miatt lelassult, Budán egyes részeken leállt. A Déli pályaudvar egy ideig nem indított és nem fogadott vonatokat.

Címkék: Belföld: Mozaik