Bikinis csajok bilincsben

A rendőrök bilincsbe verve vittek el három embert a körútról, még mielőtt tiltakozni tudtak volna egy gyorsétteremlánc állatkínzásai miatt.

A három állatvédő, akik az angliai székhelyű PETA (Emberek az etikus állattartásért) egyesület pólóit (iiletve fürdőruháját) viselték, az ellen akartak tiltakozni, hogy a Kentucky Fried Chicken – állításuk szerint – kegyetlenül bánik a később étkezésre felszolgált szárnyasokkal. A tüntetés a külföldön már megszokott módon indult volna: egy sárga bikinibe öltözött lány egy szűk ketrecbe bújva példázza, hogy az állatoknak milyen szűk helyen kell élniük. Eközben a többi aktivista szórólapokat osztogat, és azt kiabálja, hogy a KFC kínozza az állatokat, valamint az étteremlánc bojkottálására szólít fel.

A hazai rendőrök azonban figyelemmel kísérték az állatvédő szervezet tevékenységét, így az étterem elé már bő félórával az esemény előtt megérkezett öt egyenruhás. Amikor a tüntetők megjelentek ketreccel, transzparensekkel a kezükben, a rendőrök megkérdezték a felvonulókat, hogy van-e engedélyük. A nemleges válasz után pedig azonnal megkezdték a “bejelentés nélküli gyűlés” feloszlatását. A bikinibe öltözött lányt hátracsavart kezekkel bilincselték meg, a kiabáló nyugdíjas aktivistát bilincs nélkül tuszkolták a rendőrautóba, a harmadik, magyarul is beszélő aktivistának még volt annyi ideje, hogy újságíróknak elmondta: sajnos nem volt engedélyük. De ezután őt is autóba ültették, és szirénázva elvitték a ketreccel együtt.


Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője lapunknak elmondta: a három aktivistát azért állították elő, mert a be nem jelentett tüntetést rendőri felszólításra sem voltak hajlandók abbahagyni. Ezért ellenük szabálysértési eljárás indul gyülekezési jog megsértése miatt, amelynek maximális büntetési tétele 100 ezer forint.


A PETA egyesület azonban folyamatosan gyűjt pénzadományokat akcióihoz. Az egyesület honlapján részletesen ismerteti, hogy miért tiltakozik a KFC ellen: nyomozásaik adatai szerint ugyanis a csirkék csőrét már fiatal korukban levágják, a növekedésserkentő adalékok miatt pedig az állatok szíve és tüdeje nem tudja kiszolgálni a nagyra nőtt testet, és sok esetben lábuk sem bírja el a megnövekedett tömeget. Továbbá tolluktól megfosztva kell élniük, és a levágási módszer sem emberséges – állítja az egyesület.

Címkék: Belföld: Mozaik