Fiatalkorúaktól gyűjt cigarettát egy alapítvány

Fiatalkorúaktól készül összesen egymillió szál cigarettát összegyűjteni és egyszerre megsemmisíteni a pécsi Egy Füst Alatt Alapítvány, hogy felhívja a figyelmet a gyermekkori dohányzás veszélyeire - közölte a szervezet kuratóriumi tagja.

Az a tervünk, hogy zenei fesztiválokon, iskolák közelében, vagy lakótelepeken járva arra kérjük a fiatalokat, adjanak egy szál cigarettát valamilyen egészséges termékért, tárgyért, mondjuk gyümölcsléért, rágógumiért, vagy óvszerért cserébe. Mi a cigiket összegyűjtjük, majd egy hulladékégetőben megsemmisítjük – mondta Szüts Attila.

Az akciót a július 10-én kezdődő pécsi Rockmaratonon indítják és az egymilliomodik szál összegyűjtéséig folytatják, a cigiket addig a vámhatóság egyik telephelyén tárolják. Az alapítvány kuratóriumi tagja hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés nem a dohányipar ellen irányul, csak azt szeretnék, ha a magyar fiatalok tisztában lennének a dohányzás ártalmaival, a cigik vásárlására fordított pénz elköltésének más lehetőségeivel. Arra bíztatnák őket, hogy egészségesebben éljenek, dohányzás helyett inkább többet sportoljanak, tanuljanak.

Rámutatott: bár törvény tiltja, hogy a tizennyolc év alattiak dohánytermékeket vásároljanak, felmérések szerint harminc százalékuk rendszeresen dohányzik.

Címkék: Belföld: Mozaik