Demszky a BKV felelősségét vizsgálná

A főpolgármester „jelentősen csökkentené” vagy megvonná a BKV vezérigazgatójának prémiumát. Városházi források szerint komolyan gondolja.

Demszky Gábor a Klubrádió csütörtök délutáni adásában – kollégái számára is váratlanul – bejelentette, hogy a BKV körüli hibák miatt Aba Botond prémiumának megvonását, vagy legalábbis csökkentését fogja javasolni. (Az adásban még jelentős csökkentésről beszélt, városházi források szerint azonban akár a teljes megvonás is elképzelhető.) A Plenáris ülés című műsorban Demszky úgy fogalmazott: (a villamosfelújítás után) túl rövid idő alatt túl sok üzemzavar történt, tehát mindenképpen emberi hiba történt a tervezés során”. Ezért a városüzemeltetési bizottságban föl fogja vetni a prémium csökkentését, illetve „meg fogja vizsgálni”, hogy kik a felelősök a leállásokért – tette hozzá. (A BKv vezére a villamosvezetőket tette felelőssé, mondván túl gyorsan hajtanak.)

Az SZDSZ-es városvezető elsősorban a körúti villamosfelújítást, illetve az azt követő sorozatos áramszedőtöréseket nevezte meg Aba legnagyobb baklövéseinek. Demszky már tavaly is javasolta a BKV-vezér prémiumának csökkentését, akkor a szabálytalan járatritkításokra hivatkozva.

Majdnem pontosan egy éve, 2005. május végén Demszky azok miatt a hibás döntések miatt javasolta a megvonást, amelyeket a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület tárt a nyilvánosság elé. (A VEKE bombázta az idén is a közvéleményt a sorozatos hibákról szóló sorozatos sajtóközleményekkel.)

A BKV ügyeiben rendszerint a városüzemeltetési bizottság dönt (ők állnak napi kapcsolatban a céggel, és az üzemeléssel kapcsolatos döntéseket is ők hozzák meg), a prémium ügyében azonban a tulajdonosi bizottság dönt. Lakos Imre, a városüzemeltetési bizottság elnöke szerint sajnálatos, hogy nekik ilyen kérdésekbe nincs beleszólásuk, de reméli, hogy az illetékes bizottság „szigorú lesz”.

Lapunk megkereste a cég vezérigazgatóját is, de a BKV nem kívánta semmilyen formában kommentálni a főpolgármester kijelentését.

Tavaly sem lehetett tudni, hogy Aba Botond prémiuma mennyi is pontosan, csak azt, hogy a vezérigazgatónak állítólag alacsony az alapfizetése, és egy 40 oldalas menedzserszerződésben rögzítették azt a 100 pontot, ami alapján döntenek Aba prémiumáról. Ennek összege 13,6 millió és 40 millió forint között változott a különböző értesülések szerint. A szerződés azonban nem nyilvános, így a pontos összeget azóta sem lehet tudni. Egyes értesülések szerint a vezérigazgató alapfizetése 630 ezer forint.

Már csak azért sem lehet ezt tudni, mert a prémiumról döntő tulajdonosi bizottság szocialista elnöke, Somlyódi Csaba jelenleg szabadságon van. Rendszerint a tárgyévet követő ősszel dönt erről, így idén ősszel a tavaly prémium lesz soron. Az idei megvonást tehát 2007 őszén szavazza meg a főváros tulajdonosi bizottsága.

Címkék: Belföld