A kánikula miatt „aggódik” az ÁNTSZ

A következő napokban az előrejelzések szerint kánikula várható, és a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot - figyelmeztet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

A nagyon meleg idő elsősorban a fizikai munkát végzők szervezetére hat kedvezőtlenül, de a szívbetegek, a kisgyermekek és az idősek szervezetét is igénybe veszi. Általában mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, ami ilyenkor akár a szokásos mennyiség többszöröse is lehet – írja közleményében a tiszti főorvos. Az előírások szerint a fizikai munkát végzőknél a munkáltatónak kötelessége gondoskodni megfelelő hőmérsékletű – 14-16 Celsius fokos – ivóvízről és a megfelelő pihenőidőről.

Az idősek kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a terhelő fizikai munkát, és zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel. Nem ajánlatos a tűző napon tartózkodni 11 és 15 óra között, valamint ügyelni kell arra, hogy a kisgyermekeket ne hagyják autóban. A sportolást is ajánlatos a reggeli vagy a kora esti órákra időzíteni.


Címkék: Belföld: Mozaik