Felrobbant egy lőszergyár – négyen meghaltak

Négy dolgozó holttestét találták meg tűzoltók a balatonfűzfői Crescom Kft. felrobbant raktárépületében – közölte Szentes György, az országos katasztrófavédelem helyettes szóvivője.

A raktárban négyen tartózkodtak a robbanáskor, mindannyian meghaltak – mondta. Zöld János, Veszprém megye katasztrófavédelmi igazgatójának tájékoztatása szerint a raktárban pirotechnikai eszközöket tároltak, az anyagi kár mértékéről még nem tudott nyilatkozni. Hangsúlyozta ugyanakkor, miszerint szó sincs arról, hogy a keletkezett füst – ami már eloszlott – mérgező hatású lenne. Ennek ellenére a helyszínen méréseket végeznek.

A tájékoztatás szerint a tűzoltóság szakemberei a legmagasabb, 5-ös riasztási fokozattal vonultak a helyszínre, de ezt később 3-as szintűre mérsékelték, a tűz oltását már befejezték.


“Eltűnt” az épület


Zöld János közlése szerint egy személyt, aki szintén a telephelyen tartózkodott, súlyos sérülésekkel szállítottak a veszprémi kórházba. Megjegyezte: az elhunyt személyek közt van a raktárépületet bérlő Crescom Kft. egyik tulajdonosa. Az ezredes elmondta: a 40×20 méteres alapterületű épületet „a földdel tette egyenlővé a robbanás”. A helyszínt rendőrök biztosítják, a helyi lakosok, a szomszédos üzemekből néhány dolgozó, és a sajtó képviselői mintegy 600 méternyire közelíthették csak meg a telephelyet. A forgalmat a helyszínhez legközelebbi útról elterelték.


Zöld János elmondta: a budapesti Crescom Kft. tulajdonában lévő raktárépületben 50 tonnányi kínai eredetű robbanóanyagot, pirotechnikai eszközöket tároltak. Előzetes becslések szerint az anyagi kár mintegy 80 millió forint – tette hozzá.


Soron kívüli ellenőrzés


A pirotechnikai termékekkel és robbanóanyagokkal foglalkozó cégeknél soron kívüli tűzvédelmi ellenőrzésre utasította Lamperth Mónika az országos katasztrófavédelmi főigazgatót – közölte az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium kommunikációs főigazgatója. Aggodalomra adnak okot az elmúlt időszakban bekövetkezett pirotechnikai és robbanóanyagokkal kapcsolatos balesetek – írta a tárca közleményében Orodán Sándor.


A közlés szerint az önkormányzati és területfejlesztési miniszter arra utasította Tatár Attilát, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjét, hogy soron kívül végezzenek tűzvédelmi hatósági ellenőrzéseket az érintett cégeknél.

Címkék: Belföld: Mozaik