Simon Gábor: minőségibb állam kell

Az állam önmagán kezdi a karcsúsítást - jelentette ki a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szerda reggel Simon Gábor, az MSZP országos választmányának elnöke.

A szocialista vezető szerint ez adhat hitelt a kormánynak akkor is, amikor majd másoktól kér segítséget a takarékoskodáshoz. A politikus elismerte, hogy nagy várakozás előzte meg a kormányfő keddi beszédét, és nem vitatta azt sem, hogy az emberek több és pontosabb információt vártak arról, hogyan érinti őket magukat a tervezett reformprogram.

Simon Gábor bejelentette, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács június tizedikén ülést tart, és ezen a miniszterelnök részletes tájékoztatást ad a várható és tervezett intézkedésekről.

“Minőségibb, szolgáltatóbb állam kell” – mondta, és hangsúlyozta, hogy a minisztériumok számának csökkentése, a kevesebb hivatal ebbe az irányba tett lépés.

A szocialista politikus szerint különbséget kell tenni a gazdaság helyzete és a költségvetés állapota között. Simon Gábor szerint “a gazdaság jól van”, a költségvetés viszont kiigazításra szorul.

Vita folyik arról, hogy most az elmúlt négy év vagy a teljes 16 éves időszak mérlegét kell-e megvonni. Az ellenzék csak a kormányzat elmúlt időszakára figyel, a kormányoldal szerint viszont itt az ideje a rendszerváltás óta eltelt idő értékelésének és az annak megfelelő reformok elindításának.

Címkék: Belföld