Magyar: még legyilkolhatják a reformot

Az oktatási reform olyan most, mint egy gyermek király. Már a fejére tették a koronát, de még legyilkolhatják - nyilatkozta a Népszabadságnak Magyar Bálint. A távozó oktatási miniszter szerint a szocialisták szimbolikus győzelmet akartak aratni tárcája átvételével.

Az MSZP már 1994-ben és 2002-ben is szívesen vezette volna az oktatási tárcát – emlékeztet Magyar Bálint. Hozzátettte, hogy az SZDSZ az előző kormányzati ciklusban kétszer is – a miniszterelnök-váltás kikényszerítésekor, és a köztársaságielnök-választásnál – szembement politikailag fontos ügyben a szocialistákkal. Két ilyen, az MSZP számára szimbolikus vereség után Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök-jelölti vitában kijelentette, hogy szocialista oktatási minisztert szeretne. Az aspiráns erre a helyre Hiller István, az MSZP elnöke volt. Ez már jelezte, hogy nagyon kemény meccs ígérkezik – mondta Magyar Bálint.

A távozó oktatási miniszter egyetért azzal a felvetéssel, hogy az MSZP-nek egy jelképes csatát kellett nyernie azzal, hogy az SZDSZ-t leginkább szimbolizáló jelöltet kilövik. „Mondták is, hogy velem nagyvadat lőttek” – tett hozzá.

Megerősítette, hogy a koalíciós tárgyalások során az SZDSZ végig kiállt mellette, de elérkezett egy pont, amikor úgy érezte, ki kell váltania a pártot ebből a konfliktusból. Ennek fő oka, hogy az SZDSZ számára volt egy másik fontos terület, az egészségügy, ahol a szocialisták sem a programjukat, sem a miniszterjelöltjüket nem akarták.

A tandíjról szólva Magyar emlékeztetett, hogy ő többször hangoztatta, hogy tandíjpárti, de mint mondta, a választási kampányban már nem akarta hangsúlyos témává tenni a tandíjat, mert a nagy pártok megint belekényszeríthették volna egymást abba, hogy olyan éles nemet mondjanak rá, ami után ismét elodázódik az egész reform.

Arra a kérdésre, hogy lát-e garanciát a modernizáció folytatására, Magyar azt mondta, hogy a koalíciós tárgyalásokra egy 163 pontos, részletes programmal készült, amely rögzíti a már megkezdett reformokat, ezek folytatását és vadonatúj elemeket is. „Az MSZP ezt a liberális oktatási reformcsomagot – kisebb módosításokkal ugyan -, de elfogadta.” Ha a koalíciós partnerek között van erről egy aláírt megállapodás, nagyobb az esélye, hogy megvalósul a program – mondta. Ugyanakkor hozzátette: „a reform, amit elindítottam, még olyan, mint egy gyermek király. Már a fejére tették a koronát, de még legyilkolhatják. Benne van az is, hogy felnő és túléli, de az is, hogy eltapossák.”

Az interjúban Magyar Bálint megerősítette, hogy nem indul az SZDSZ tavaszi tisztújító kongresszusán a pártelnöki posztért: „A pártelnökség föl sem merül bennem. Engem a pozíció önmagában nem érdekel. Az oktatás érdekel. Most is fölajánlották a külügyminiszteri posztot. Nem kértem.”

Címkék: Belföld