Húsz százalékkal csökkentik a minisztériumokat

Gyurcsány Ferenc szerdán felvázolta az új kormányzati struktúra szerkezetét. Egy sor új intézményt vezetnek be, amelyekbe kiemelnek bizonyos, eddig a tárcákhoz tartozó feladatokat. Ezzel együtt bejelentette: húsz százalékot meghaladó leépítés lesz idén a minisztériumokban.

„A nagy elefántot apró falatokkal lehet csak megenni” – kezdte sajtótájékoztatóját Gyurcsány Ferenc a kormányzati struktúra ismertetéséről. Mint mondta, átláthatóbb lesz az új kormányzás, és olyan új intézmények segítik majd a döntés-előkészítést, mint az államreform-bizottság, a fejlesztési tanács és kabinet, illetve a kormányzati szolgáltató központ. „Emellett egy sor tevékenység kikerül a minisztériumokból, és máshova helyeződik át” – mondta Gyurcsány Ferenc. Hangsúlyozta: a nap folyamán fogadja a miniszterjelölteket, akikkel írásos megállapodást köt a 2006-ig szóló vállalások teljesítéséről.

Pénzért versengő miniszterek

A struktúra átalakításának alapelve az volt, hogy a minisztériumok visszatérjenek alapvető tevékenységükhöz, az igazgatáshoz. A pénzek racionalizálásának érdekében pedig szakítanak az eddigi gyakorlattal, amely szerint a miniszter a saját belátása szerint költötte el az anyagi keretet. Most – mint a kormányfő fogalmazott – kiteszik az asztalra a pénzt, és a minisztereknek vetélkedniük kell érte, végül a fejlesztési kabinet dönt majd arról, ki kapja. Ezzel egyszersmind súlyok és ellensúlyok rendszere lesz beépítve.

Vállalási szerződés a tárcáért cserébe

A kijelölt és ügyvezető miniszterelnök elmondta: az új intézmények vezetőit pénteken a miniszterekkel együtt mutatja be. Hozzátette: az államreform-bizottság, valamint a kormányzati szolgáltató központ vezetője két külföldről hazatérő, az üzleti szférában dolgozó személy lesz, akinek van igazgatási tapasztalata.

2007-re harmadával csökken az apparátus

Gyurcsány Ferenc – tartva magát ígéretéhez, hogy a megszorításokat „magukon” kezdik – bejelentette: idén év végéig 20 százalékot meghaladó leépítések várhatóak a minisztériumokban. Több vezető poszt megszűnik, de elsősorban az alapfeladatokat ellátó munkatársaknak van félnivalója. A cél az, hogy 2007 végére az apparátust kétharmadára csökkentsék. Már az év végére 1 300 – 1 400 fővel csökken a kormányzat létszáma.

Fidesz: Gyurcsány mellébeszél

Szijjártó Péter délutáni sajtótájékoztatóján figyelemelterelésnek nevezte a kormányzati struktúrával kapcsolatos terveket, ugyanakkor elismerte, a parlamentben hozzájárultak ahhoz az alkotmánymódosításhoz, amely lehetőséget ad a mindenkori kormányoknak, hogy szabadon határozza meg a kormányzás rendjét. Hozzátette: nem azok a fontos kérdések, amelyekről Gyurcsány Ferenc beszélt, az emberek számára nem a közigazgatási kérdések a fontosak.

“Biztosan nagyon fontos kérdés az Gyurcsány Ferenc számára, hogy majd a ceruzákat, tollakat és ceruzatartókat milyen kormányzati szerv fogja szolgáltatni és beszerezni a minisztériumok számára, de Magyarországnak ennél sokkal súlyosabb gazdasági problémákkal kell szembenéznie a következő időszakban” – fogalmazott a politikus. Szijjártó Péter közölte: a Fidesz azt várja Gyurcsány Ferenctől és a kormányzásra kijelölt pártok politikusaitól, hogy végre a valós problémákkal törődjenek.

Címkék: Belföld