Gráf a borszakmával egyeztet

Az uniós borfeleslegek problémakörének a megoldására meghatározott szőlőterületeket pihentetnének az EU-ban-mondta a mezőgazdasági miniszter. Hangsúlyozta, hogy erről a magyar szakmai érdekvédelmi szervezetekkel akar beszélni.

A miniszter az uniós agrárminiszterek kétnapos kremsi találkozója után elmondta, hogy az informális jellegű találkozó napirendjén nem szerepelt a borpiac kérdésköre, a találkozó hivatalos részén ez nem is került szóba. Hozzáfűzte, hogy a témáról csak informális jelleggel, a miniszterek egymás közötti beszélgetésein volt szó. Kijelentette, hogy készül az EU borreformja, mint ahogyan a cukorreformon már nagy nehezen túljutottak. – A következő a bor, és azt fogja majd követni a zöldség- és gyümölcspiac reformja – jelentette ki.

A borpiaccal kapcsolatban kiemelte, hogy az unióban jelentősek a feleslegek, és e problémakör megoldására szól az egyik javaslat – mint a szántóföldi gazdálkodásban az ugaroltatás vagy a pihentetés -, hogy egy-egy termelési évben valamilyen rendszer szerint korlátoznák a termelést. Hozzáfűzte, hogy ez teljesen új javaslat, ilyen még soha nem hangzott el, hiszen itt eddig csak radikális megoldások voltak: vagy a feleslegek lepárlása alkohollá, vagy pedig szőlőkivágás, amihez az unió ehhez eddig támogatás adott, illetve a fajtaváltás. – Tehát ez egy új javaslat, ezt még “emészteni kell”, és nekem is meg kell beszélnem ezt otthon a szakmával, a szakmai érdekképviseletekkel – emelte ki.

Címkék: Belföld