Kivédhetetlen volt az őcsényi baleset?

Az őcsényi repülőnapon történt, két ember halálát okozó tragédia oka továbbra is ismeretlen, a nemzetközi modellrepülő bemutató szervezője szerint kivédhetetlen volt a baleset.

„Valami rádiózavar lehetett, senki nem tudja, nincs olyan ember, aki megmondaná, hogy miért vált irányíthatatlanná a repülő” – mondta Ferenczi László. Hozzátette: a világbajnok német pilóta gépén minden dupla biztosítású volt, erről maga is meggyőződött a bemutató előtt. Arra a felvetésre, hogy állítólag hasonló eset történt a pénteki edzésen, Ferenczi László közölte: egy szintén gyakorlott pilóta gépe közel a leszállás előtt irányíthatatlanná vált, és összetört. „Ott is azt mondják, hogy valami külső rádiózavar volt” – fűzte hozzá.

A kérdésre, hogy az eset miatt nem kellett volna-e valami megelőző intézkedést tenni, a szervező szintén kérdéssel válaszolt: „Ki ellen? Aki elmegy ott az úton egy CB-rádióval, és bekapcsolja, és tekergeti?” A nézőkordon elhelyezésével kapcsolatos felvetésre Ferenczi szintén kétségeket fogalmazott meg, mondván, kiszámíthatatlan, „hogy 20 méterrel előrébb kell tenni vagy hátrább”. A gép a kordon mögé zuhant, a le- és felszálló területre senki nem ment be – tette hozzá.

A szombati bemutatón egy német pilóta közel kétméteres, földről irányítható műrepülőgépe irányíthatatlanná vált, és a nézők közé zuhant. A balesetben egy szekszárdi házaspár életét vesztette, négyen könnyebben megsérültek. A rendőrség szakértők bevonásával folytatja a vizsgálatot.

Címkék: Belföld