Megnyitották a vitorlásszezont a Balatonon

A balatonfüredi kikötőben szombaton a Himnusz hangjaira felhúzták a nemzeti lobogót, megkoszorúzták a tó vizét és vitorlát bontottak a hajók; ezzel megkezdődött az idei, egyben a 124. vitorlásszezon a Balatonon.

A vitorlabontó turisztikai szezonnyitó is a Balaton-parton, s az elkövetkező években a balatoni régió páratlan lehetőségek előtt áll; jelentős uniós pénzforrások segítik majd a szolgáltatások bővítését és javítását – mondta a vitorlás-szezonnyitón Pál Béla, a Miniszterelnöki Hivatal turizmusért felelős politikai államtitkára. Hozzátette: a Balaton “fő profilja” a jövőben a vitorlázás lehet. A kikötők fejlesztésével 2013-ig azt kívánják elérni, hogy a mai 4-5 ezer hajó helyett 13-15 ezernek legyen hely a kikötőkben.

Az államtitkár rámutatott, hogy a fejlesztés folyamatos – idén például Balatonudvari-Fövenyesen kezdik meg új vitorláskikötő építését. Egyre többen hozzák át a hajóikat az Adriáról vagy Európa más tavairól a Balatonra. Az uniós támogatásokból a vitorlázáson túl a part menti településeket és az infrastruktúrát is fejlesztik, mondta az államtitkár, utalva például arra, hogy folyamatban van Balatonfüred történelmi városközpontjának megújulása.

Címkék: Belföld