Megszüntették a nyomozást az érettségi ügyében

Bűncselekmény hiányában a Fővárosi Főügyészség megszüntette a tavalyi érettségi tételek kiszivárogtatása ügyében indított nyomozást - mondta a szervezet szóvivője.

A nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) javaslatára május 8-án megszüntettük, a határozatról pedig értesítettük a feljelentő Oktatási Minisztériumot – mondta Morvai Attila. Hozzátette: a megszüntetés indoka az, hogy „a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény”. Az oktatási tárca tavaly május 9-én tett bejelentést a nyomozó irodánál, mert olyan információk jutottak a minisztérium tudomására, hogy a hétfői magyar tételek már vasárnap este kikerültek egy internetes oldalra.

A szóvivő felidézte: a nyomozás szolgálati titoksértés vétsége miatt indult, és meg is gyanúsítottak három személyt. Amikor kiderült, hogy a tételeket nem minősítették szabályosan – és ezért a szolgálati titoksértést sem lehetett elkövetni – a nyomozást 2005. június 10-én megszüntették a gyanúsítottakkal szemben. Felmerült ugyanakkor a jogosulatlan megszerzéssel kapcsolatban a vesztegetés gyanúja, ezért nyomozott tovább az NNI. Kihallgattak több mint 200 tanút, de nem sikerült olyan személy nyomára bukkanniuk, aki konkrétan a bűncselekménnyel megalapozottan gyanúsítható lett volna – tette hozzá.

Szavai szerint miután a nyomozóhatóság minden lehetséges szálat “végigjárt”, április elején megküldték az iratokat az ügyészségre azzal, hogy javasolják a nyomozás megszüntetését. A nyomozati iratokat az ügyészség áttanulmányozta és megállapította, indokolt a rendőrség javaslata, ezért bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást.

Idén is indult nyomozás

A Nemzeti Nyomozó Iroda az Oktatási Minisztérium bejelentése alapján rendelt el nyomozást még hétfőn: az interneten ugyanis ismeretlenek azt hirdették, hogy egy emeltdíjas telefonszám felhívása után az érdeklődők egy kódot kapnak, amivel le tudják tölteni a 2006. évi érettségi tételeket – mondta Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője. Hozzátette: a rendőrség csalás kísérlete miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást.

Címkék: Belföld