Fodor: bele kell vágni, most azonnal

A kormány megalakulását követően a koalíciós pártok törvényjavaslatot kívánnak benyújtani az Országgyűlés és az önkormányzatok létszámának csökkentéséről, illetve napirendre kerül a megyerendszer megszüntetése is - közölte Fodor Gábor.

Ezekben az ügyekben előrehaladottak, megállapodás közeliek a koalíciós tárgyalások – mutatott rá az SZDSZ országos ügyvivője. Elmondta: nagyon közel vannak a tárgyalófelek ahhoz, hogy ne csak elméletben beszéljenek a megyerendszer megszűnéséről, hanem – mint fogalmazott – „ténylegesen elkezdjük az átalakulást”. „A két koalíciós párt gyakorlatilag ebben már megegyezett” – fűzte hozzá.

Fodor Gábor elmondta, hogy kevésbé áll közel egymáshoz az MSZP és az SZDSZ álláspontja az egészségügy átalakításának kérdésében. „Én úgy látom, hogy egyáltalán nem kibékíthetetlenek az ellentétek. Szerintem meg fogjuk tudni találni a megegyezést, de ez nem lesz könnyű, mindenkinek kellő bölcsességgel kompromisszumot kell ehhez kötni.” Bele kell vágni, ráadásul most azonnal – szögezte le. Végül, kérdésre válaszolva, hangsúlyozta, hogy az SZDSZ csak abban az esetben lép koalícióra az MSZP-vel, ha meg tudja valósítani a programjában megfogalmazott fontos elemeket.

Ellenkező esetben elképzelhetőnek tartja, hogy más módon támogassák a kormányt. Rögtön hozzáfűzte azonban, hogy ezt a szerencsétlenebb változatnak tartaná, ezért bízik a tárgyalások sikerében. „Én a tárgyalásokat (…) úgy látom, hogy ezek nehezek, tele vannak zökkenőkkel, (…) de kell annyi bölcsességgel rendelkezni a feleknek, hogy ezeket a vitákat képesek legyenek áthidalni” – mondta Fodor Gábor.

Címkék: Voks 2006: Hírek