Sólyommal tárgyalnak a határon túli magyarok

Elkezdődött csütörtökön reggel a Sándor-palotában az a konferencia, amelyet Sólyom László köztársasági elnök kezdeményezett, s amelyen az államfő a szomszédos országokban élő magyar tudósokkal, közéleti személyiségekkel vitatja meg a határon túli magyarok helyzetét.

Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke a tanácskozás szünetében az elmondta: a konferenciára a szomszédos országokból 17 meghívott érkezett. A délelőtt folyamán a felvidéki, a kárpátaljai, a horvátországi, a szlovéniai és az ausztriai részvevők számoltak be az ottani magyarság problémáiról. A továbbiakban az erdélyi, és a délvidéki meghívottak is ismertetik saját régiójuk gondjait.

Mint hangsúlyozta, délután három témáról folytatnak kerekasztal-beszélgetést: a határon túli magyar identitás kérdéseiről egy megváltozott európai környezetben, a kisebbségi környezetben felnövő fiatal nemzedékek helyzetéről és kilátásairól, és a jelenlegi magyar támogatáspolitika főbb elvi és strukturális problémáiról.

Az államfő a nem nyilvános tanácskozásra olyan, a szomszédos országokban élő magyar tudósokat, a közéleti és a civil szférában elismert személyiségeket invitált meg, akik tevékenységük alapján, kutatási, vagy szakterületük szabályai szerint érvényes megállapításokat tudnak tenni a határon túli magyarság helyzetéről. A tervek szerint évente két-három alkalommal tartanak majd találkozókat. A hivatal közleménye szerint “a kezdeményezés nem érinti a Magyar Állandó Értekezlet szükséges és fontos tevékenységét, és nem is illeszkedik annak kormányzati és politikai környezetébe”.

Címkék: Belföld