Érettségi: kizárt a közvetlen hozzátartozók vizsgáztatása

A jogszabály kizárja a közvetlen hozzátartozók vizsgáztatását az érettségiken, az ugyanakkor nem zárható ki, hogy egy diák olyan bizottságba kerül az emelt szintű szóbeliken, amelynek legfeljebb egy tagja saját iskolájának tanára – közölte Pósfai Péter, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont vezetője.

Az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) vezetője ezt a Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent írásra reagálva mondta el. A lap ugyanis arról írt, hogy előfordulhat, saját iskolájukban, saját tanáraik vizsgáztatják majd azokat a diákokat, akik emelt szintű vizsgákra jelentkeztek.

Pósfai Péter kifejtette: az emelt szintű szóbeli vizsgák során az adott vizsgatárgyakból kijelölt vizsgahelyszínek vannak, és ott háromtagú bizottságok előtt zajlik a vizsga. A három tanár különböző középiskolákból vagy felsőoktatási intézményekből érkezik, ahogy az adott csoport vizsgáztatott diákjai is más-más középiskolák tanulói. Nem zárható viszont ki, hogy egy vizsgázót olyan bizottságba osszanak be, amelynek egyik (de legfeljebb egy) tagja saját iskolájának tanára, de ez az eset nemcsak az adott vizsgahelyszín tanulóira és tanáraira vonatkozhat, hanem a más iskolából érkezett vizsgáztató, illetve vizsgázó esetében is előfordulhat.

Egy vizsgáztató tanár számos egyéb, hivatalosan nem követhető módon is (például magántanárként, személyes ismerősként) kapcsolatban lehet az adott vizsgázóval – sorolta a példákat az OKÉV vezetője, hangsúlyozva: a jogszabály a közvetlen hozzátartozók vizsgáztatását kizárja. Minden másfajta érintettség esetén éppen a bizottság háromfős összetétele és döntési mechanizmusa, valamint a vizsgaszabályzatban rögzített értékelési módszer, a konkrét tételhez tartozó részletes pontozási útmutató hivatott az értékelés objektivitásának biztosítására.

Címkék: Belföld