Az MSZP Kunczét szeretné Demszky helyett

Amennyiben Demszky Gábor is vállalja, vélhetően ő lesz az SZDSZ főpolgármester-jelöltje, az MSZP azonban Kuncze Gábort szeretné közös jelöltnek. A Fidesz Tarlós Istvánt indítaná, az MDF Katona Kálmánt – értesült a Népszabadság.

A napilap szerint Budapest első számú vezetőjének kérdése része lehet a jelenlegi koalíciós tárgyalásoknak. Az MSZP-sek többsége szívesen cserélné a főpolgármestert, az SZDSZ azonban elszántnak tűnik Demszky mellett. A szocialisták saját jelöltje Molnár Gyula, az MSZP budapesti elnöke lenne, az ő támogatásáért, a Népszabadság szerint, azonban az SZDSZ túl nagy árat kérne. A kompromisszum a szocialisták szerint most Kuncze Gábor lehet. Korábban Kóka János neve is felmerült, de ő már kikerült a képből.

Emellett a Fidesz is keresi a maga jelöltjét, akit Tarlós István, Óbuda–Békásmegyer független polgármestere személyében talált meg. Tarlós indítása mellett szól, hogy a kerületi polgármesterek közül az ő ismertsége a legnagyobb a fővárosban. A Fideszen belül mindazonáltal van olyan vélemény is, hogy az óbudai polgármester annyira öntörvényű, hogy jelölése többet árthat, mint amennyit használna.

Az MDF önálló jelöltjét Herényi Károly már bejelentette. Náluk Katona Kálmán száll be a kampányba. Katona a 2002-es választásokon a Fidesz–MDF–MKDSZ közös budapesti listavezetője volt, viszont helyette – Orbán Viktor akaratának megfelelően – Deutsch Tamás lett a fővárosi frakcióvezető.

Címkék: Belföld