Május 9-től megszűnik a veszélyhelyzet a Tiszán

A Kormányzati Koordinációs Bizottság csütörtöki ülésén kezdeményezte, hogy május 9-én 15 órai hatállyal megszüntessék az árvízi veszélyhelyzetet a Tisza teljes szakaszán - jelentette be Lamperth Mónika belügyminiszter, a bizottság vezetője.

Az árvízi veszélyhelyzet elrendelése a Tisza egyes szakaszait, a folyó vízgyűjtőjének egy részét, valamint a térség több települését érintette. A napi 10-12 centiméteres apadást figyelembe véve jövő kedden már indokolt lehet a veszélyhelyzet megszüntetése. A veszély nem szűnt meg teljesen, de jelentősen csökkent az elmúlt időszakban. A kormány rövidesen dönt arról, milyen támogatást kapnak azok, akiknek a magántulajdonában kár esett az árvíz miatt.

A vízügyi tárca illetve a területi védelmi bizottságok kezdeményezése alapján a kormányzati koordinációs bizottság tájékoztatása szerint eddig 11,5 millió homokzsákot építettek be a védvonalakba, a munkálatokban részt vevők létszáma pedig volt, amikor elérte a 20 ezret. Lamperth Mónika elmondta, jelenleg 1773 személynek kell távol maradnia otthonától, ebből 251-en a dunai, 1293-an a tiszai árvíz, míg a többiek a belvíz miatt.

Lassan apad a Tisza Szegednél

Mindössze 90 centit apadt az április 22-ei tetőzés óta a Tisza vízszintje Szegednél, ahol csütörtökön délelőtt 920 centiméteres értéket mértek; az Alsó-Tisza vidékén továbbra is lassú az apadás, a vízállás csupán napi 10-12 centimétert. Mivel a Tisza vízgyűjtőjében újabb árhullámok nincsenek kialakulóban, a folyó felső szakaszán pedig csak néhol tapasztalható gyenge áradás, ezért az Alsó-Tisza vidékén a vízállás további csökkenésére lehet számítani.


A Tisza vízállása Szegednél a hét végén valószínűleg 9 méter, a jövő hét első felében pedig 850 centiméter alá fog süllyedni. Csongrádnál, Mindszentnél és Kunszentmártonnál néhány nappal később következnek be ezek a vízállások.

1579 kilométeren van készültség

Rendkívüli készültségi fokozat van 710 kilométer védvonalon a Tisza folyó Szolnok és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva és a Maros folyó torkolati szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán. Harmadfokú a készültség a Tisza jobb parton Poroszló és Szolnok között, a Tisza bal parton Tiszafüred és Szolnok között, valamint a Hortobágy-Berettyón összesen 298 kilométer védvonalon. Másodfokúfokú készültséget tartanak 144 kilométer védvonalon, a Tisza jobb parton Poroszló és Tiszavalk között, valamint a bal parton Tiszafüred és Tiszakeszi között, a Sebes–Körös és Berettyó alsó szakaszán. Elsőfokú a készültség 427 kilométer hosszon, a Duna bal partján Foktő és a déli országhatár között, a Tisza jobb parton Tiszavalk és Tokaj között, a bal parton Tiszakeszi és Tokaj között, a Lónyay főcsatorna felső szakaszán, valamint a Laskó, a Rima és a Csincse torkolati szakaszain.

Címkék: Belföld