Kecskemét miatt késhet a parlament

Benyújtotta felülvizsgálati kérelmét Horváth Zsolt, a Fidesz képviselőjelöltje, hogy ne kelljen megismételni a választás második fordulóját Bács-Kiskun megye 2. választókerületében. Emiatt csúszhat az Országgyűlés május 16-ára tervezett alakuló ülésének időpontja.

Háromnegyed négy körül érkezett meg Horváth Zsolt, fideszes képviselőjelölt felülvizsgálati kérelme a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Irodához, ahonnan azonnal továbbították azt a megyei bíróságnak. A testületnek 72 órája van döntést hozni az ügyben és ebbe a hétvége is beleszámít.

Ferenczi István, a területi választási bizottság elnöke a FigyelőNetnek elmondta: amennyiben a bíróság pénteken hozza meg azt a döntést, hogy meg kell ismételni a második fordulót, úgy vasárnap szavazhatnak is a kecskeméti lakosok. Hozzátette: a választási iroda már felkészült a vasárnapi szavazás lebonyolítására.

Csalással nyert a Fidesz?

A Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság még április végén úgy döntött, hogy május 7-én meg kell ismételni az országgyűlési képviselő-választás második fordulóját Kecskeméten. A döntést a területi választási iroda is jóváhagyta.

Az MSZP ugyanis fotókkal bizonyította, hogy a választások második fordulója előtt olyan szórólapok és plakátok jelentek meg a városban, amelyek szerint a szocialista jelölt visszalépett, ezért a választók szavazzanak a Fidesz jelöltjére. Ugyanebben az időben hangosbemondó járta a körzetet Szécsi Gábor visszalépését hirdetve, és az MSZP és az SZDSZ szerint bizonyítékokkal tudják alátámasztani, hogy fideszes aktivisták kisbuszokkal szállították szavazni az embereket, akik a helyszínen pénzt is kaptak.

A választásokat a vitatott körzetben egyébként a Fidesz jelöltje, Horváth Zsolt nyerte annak ellenére, hogy az első fordulóban a koalíció jelöltje állt nyerésre.

Május végén alakulhat a parlament

A kecskeméti újraszavazás kérdése azért is fontos, mert a voksolás hatással lehet az Országgyűlés alakuló ülésének időpontjára. Amennyiben Kecskeméten új szavazást tartanak, és az eredmény ellen jogorvoslattal élnek, akkor a május 16-ai alakuló ülésig nem tudni, ki jutott be Kecskemétről a parlamentbe.

Szikinger István jogász a FigyelőNetnek hangsúlyozta: addig nincs hivatalos választási végeredmény, míg le nem zárul a kecskeméti szavazás, anélkül pedig nem lehet alakuló ülést tartani. Hozzátette: a szavazás kihat az országos és területi listákra is.

A rendőrség is nyomoz

A választással kapcsolatban egyúttal a rendőrség is nyomozást folytat. A három gyanúsított lakásán nagy mennyiségű szórólapot találtak, amelyek azt állították, hogy a koalíciós jelölt, Szécsi Gábor visszalépett, ezért a választók szavazzanak a fideszes Horváth Zsoltra.

Még nem sikerült megállapítani, hogy kik rendelték meg és melyik nyomdában készíttették el a szórólapokat. A terjesztésen rajtakapott aktivisták azt vallották: a Fidesz helyi irodájában vették át, a rendőrség azonban a házkutatás során a párt irodájában egyetlen ilyen röplapot sem talált. Azzal a gyanúval is nyomoznak, hogy jobboldali aktivisták csoportosan szállítottak szavazni roma származású embereket, s voksaikért fizettek.

Címkék: Voks 2006: Hírek