Ma kezdődik a Kulcsár-per

Ma kezdődik el Kulcsár Attila és 21 társa büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. A 71 oldalas vádiratban többek között sikkasztás, pénzmosás, vesztegetés, orgazdaság és bűnpártolás szerepel.

Kulcsár Attila vádlott-társai között van Rejtő E. Tibor, a K&H Bank volt vezérigazgatója, Kerék Csaba, a Britton Kft. volt ügyvezető igazgatója és az Egyesült Államokból önként hazatért Schönthal Henrik. A sikkasztás elkövetési értéke körülbelül 23 milliárd forint, a cselekménnyel okozott kár mintegy 8,3 milliárd.

Az ügy két szálon indult: 2003. április 26-án a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) megkezdte a Pannonplast Rt. vizsgálatát, és június közepén bejelentést tett. Július 7-én pedig a K&H Bank tett feljelentést. Kulcsár Attila időközben Ausztriába távozott, ahol 2003. július 17-én letartóztatták, majd kiadták a magyar hatóságoknak.

Az elkövetők többféle módszerrel dolgoztak, de az úgynevezett “technikai számlákkal” sikkasztottak a legtöbbet, a sikkasztás két nagy cégnek – a Betonút Rt.-nek és az Állami Autópálya-kezelő Rt.-nek – a befektetési állományát érintette. Itt Kulcsár Attila kihasználta, hogy mind a brókercégnél, mind a banknál vezető pozíciót tölt be és így értékpapír-vásárlás nélkül, egyből eltulajdonították a pénzeket: a bank technikai számláira irányították az ügyfél pénzét, ahonnan egy újabb átutalással valamelyik off-shore cég kapta meg.

Ez volt az első olyan felderített eset, ahol a sikkasztásból származó pénzt gazdasági tevékenységre használták fel, ez az ügy “pénzmosási” része.

Kulcsár Attilával összefüggésben több magas rangú rendvédelmi vezető ellen is büntetőeljárások indultak.

Címkék: Belföld