Lomnici: kiegyensúlyozott az elbírálás

Az országgyűlési választással kapcsolatos jogorvoslati kérelmekről kiegyensúlyozott döntéseket hoztak a bíróságok, semmilyen politikai elfogultsággal nem vádolhatóak azok - jelentette ki Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke.

Lomnici Zoltán beszámolt arról, hogy az eddigi öt választást figyelembe véve a jelenlegi országgyűlési választással kapcsolatban érkezett a legtöbb kifogás és jogorvoslati kérelem. Természetesnek nevezte azt, hogy a tévedés lehetőségét sem lehet egyes ügyekben kizárni. Jelentősen bonyolítja a helyzetet, hogy a bíróság döntése jogerős, nagyon rövid határidő áll rendelkezésre, amely “olykor a tényállás felderítését megnehezíti, olykor lehetetlenné teszi, mert gyakorta egy nap áll a bíróság rendelkezésére az ítélethozatalhoz”.

Véleménye szerint jól vizsgáztak a bíróságok, mert nagyon sok választással kapcsolatos ítélet gyorsan, gyakran a hétvégén született, mely a társadalom nyugalma szempontjából rendkívül lényeges. Beszámolt arról, hogy a statisztika szerint, Magyarországon a peres ügyek 87 százaléka egy éven belül lezárul. Ismertette, hogy két neuralgikus pont van még hazai igazságszolgáltatásban; ez a Fővárosi Bíróság és a Pest Megyei Bíróság, ahol az öt évnél régebbi ügyek száma 900 körül van, mely kétharmada a hasonló ideje, egyéb bíróságokon folyó összes ügyek számának.

Az MTI kérdésére válaszolva Lomnici Zoltán elmondta, hogy a közel egy évig Kecskeméten folyó maffiaperben a szakszerűség és a szervezettség volt jellemző a bírói tanács munkájára. Én minden szempontból úgy látom, hogy tisztességes volt az eljárás, aztán a többit meglátjuk, mert az ítélkezésbe mi nem szólhattunk bele. Ami technikai oldalról, igazgatási oldalról, mint OIT elnöknek a látókörömbe került, az tisztességes, korrekt volt – tette hozzá.

Címkék: Voks 2006: Hírek