Kóka: a csillagok állása kedvez a reformoknak

A kormányalakításra lehetőséget kapott politikai elit tisztában van a reformok szükségességével és fontosságával, ráadásul a csillagóra állása kedvez a változtatási törekvéseknek - mondta Kóka János a CEMI (Central European Management Intelligence) budapesti konferenciáján.

„Tisztában vagyunk a piacok figyelmeztetésével, tisztában vagyunk azzal, hogy a rendszerváltás óta eltelt 16 év milyen problémák megoldását kívánja” – jelentette ki Kóka János. A gazdasági miniszter szerint a kérdés nem az, hogy rendezni kell a felhalmozódott ügyeket, hanem a rendezés módja. Mivel a koalíciós tárgyalások három szinten, a minisztériumok szakértőinek szintjén, a pártok szakértői, illetve a két párt vezetői között folynak, két hétig konkrétumot ne várjanak – jelezte. „A reformok iránti elkötelezettségünk a piac számára nem kérdéses” – mondta, hozzátéve, hogy ezt most kell majd bebizonyítani. A külföldi befektetők bizalmát jelzi, hogy a minisztérium asztalán 86 projekt fekszik, tehát a piac bizalmat előlegez.

Az utóbbi napokban nyolc olyan tanulmány készült, amely a szükséges kiigazítást, reformlépéseket taglalja, amiből kitűnik, hogy a gazdasági szereplők, az elemzők és a közgazdászok gondolkodása egy irányba mutat: be kell fejezni a rendszerváltást, rendbe kell tenni az állam pénzügyeit – hangsúlyozta a miniszter. Az infrastruktúra fejlesztését továbbra is a magántőke és az állam közös szerepvállalásával kívánjuk finanszírozni – felelte Kóka János az autópálya-kötvény kibocsátásának visszavonására vonatkozó kérdésre. „A kötvényforma árazási kérdés, és ha lesz változás, akkor azt tőlem, és nem egy újságcikkből fogják megtudni” – utalt a szerdai Népszabadságban megjelent információra, amely szerint a kormány eláll a 600 milliárd forintos, sztrádafinanszírozást szolgáló kötvénykibocsátástól. Olyan PPP finanszírozási módszert választ majd a kormány, amely kiállja a hitelesség próbáját, és amely elfogadható az Európai Unió számára – jegyezte meg Kóka János.

Címkék: Voks 2006: Hírek