Elutasította Szijjártó kérelmét a bíróság

Jogerősen elutasította Szijjártó Péter felülvizsgálati kérelmét és a szavazatok újraszámlálására irányuló kezdeményezését a győri 3. számú egyéni választókerületben a Győr-Moson-Sopron megyei bíróság – mondta a megyei bíróság elnöke.

Becher Rezsőné közölte: a megyei bíróság helyben hagyta a területi választási bizottság határozatát, a végzés ellen jogorvoslatnak helye nincs. Eszerint véglegessé vált a második választási forduló eredménye: a győri 3. számú választókerületben Balogh József, az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje nyert. Ő 127 szavazattal kapott többet, mint Szijjártó Péter, a Fidesz-KDNP jelöltje.

A megyei bíróság sorra vette a kérelmező kifogásait, és megállapította, hogy a felülvizsgálati kérelem alaptalan. A bíróság álláspontja szerint a kérelmező urnazárással és szállítással kapcsolatos kifogásai nem tartoznak a választás eredményét megállapító döntés elleni jogorvoslat hatálya alá. A kérelmező felvetésével ellentétben a bíróság nem állapított meg törvénysértést a szavazatok összeszámlálása során.

A megyei bíróság végzésében leszögezi, hogy a rontott szavazólapok a választás eredményét nem befolyásolják. A kis szavazatkülönbség pedig – jogszabálysértés hiányában – önmagában nem ad alapot arra, hogy a bíróság az újraszámlálást elrendelje. Szijjártó Péter egyébként országgyűlési képviselő lesz: listáról jut a parlamentbe.

Címkék: Voks 2006: Hírek