Több ezer katona dolgozik a köröszugi gátakon

Minden eddiginél több, közel 4 ezer ember dolgozott éjjel a köröszugi gátakon, hétfő estig újabb 182 ember hagyta el otthonát. Közben lassan, de apad a Tisza.

Szinte teljesen egybefüggő vízterületet lehet látni a Hármas-Körös torkolatában, a gátvonalakat csak a több kilométer hosszan épített fehér színű homokzsákok jelzik – tapasztalta az MTI tudósítója helikopterről a terület fölött.

A Körös torkolatánál keddre virradó éjjel az eddigi legnagyobb létszámmal dolgoztak a védvonalakon. A legkritikusabb helyzetben lévő Jász-Nagykun-Szolnok megyei három településen, Tisszasasról, Szelevényről és Csépáról összesen 2076 embernek kellett elhagynia otthonát, hétfő estig 182 ember költözött ki ideiglenesen Tiszasasról és Csépáról. Dobson Tibor tájékoztatása szerint a védvonalakon 3522 katona, 1375 katasztrófavédelmi szakember, önkéntesek és vízügyi szakemberek dolgoznak.


Életveszélyben


Az ideális időjárás ellenére folyamatos életveszélyben dolgozik váltásban összesen 530 tűzoltó, akik a Szelevény-Istvánháza gátszakaszon próbálják kijavítani a mintegy 150 méteres hosszban megrepedt töltéskoronát, mert a gát oldalában a 6-7 méteres vízoszlop négyzetméterenként 8-10 tonna nyomással nehezedik a gátszakasznak – mondta Németh János vízügyi szakember. A mozgásnak indult töltésoldalt vízzel töltött műanyag ballonokal is próbálják megállítani.

Tiszaug közelében reggel óta 15 teherautóval és 8 rakodógéppel építik biztonsági okokból a lokalizációs védvonalat, miként Szelevénynél is. Kunszentmárton elején a gátakon már átszivárgott a víz. A település más szakaszán a folyó mellett ellennyomó medencéket építettek és ezzel próbálják meggátolni, hogy az átszivárgó víz áttörjön a védvonalakon. Cserkeszőlő belterületén több vályogház megrogyott a belvíz miatt, a kertekben áll a víz, az utak sárosak így gépjárművel nehéz a közlekedés.

A Tiszán nincs töltésszakadás

A Tiszán és mellékfolyóin a rendkívül magas vízállások és a gátrepedések ellenére töltésszakadás nem történt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. Dobson Tibor elmondta: továbbra is kritikus a helyzet a Hármas-Körösön, a Tisza torkolatától 500 méterre és a szelevényi térségnél lévő töltésmegcsúszás, valamint a Tiszán a Felgyő község melletti padkamegcsúszás és a Körösnagyrétnél keletkezett két gátrepedés miatt. Az OKF szóvivőjének tájékoztatása szerint Magyarország területén 196 települést veszélyeztet az árvíz, 109 településen belvízi védekezést folytatnak. A rendkívüli árvízi védekezés 79 települést érint. A védekezésben mintegy 24 ezer ember vesz részt, és az országban 2792 ember kényszerült elhagyni otthonát. A védekező emberek munkáját helikopterek, katonai páncélozott szállító járművek és közel 4 ezer technikai eszköz segíti.

Lassan apad a Tisza


Homokot szállító helikopter Köröszugnál (Fotó: MTI)

A Tisza a teljes magyarországi szakaszán lassan apad, Szolnoktól a déli országhatárig mindenütt túl van a tetőzésen. A folyó vízállása Szolnoknál 1006 centiméter, a tetőzés óta 7 centimétert apadt. Csongrádnál 1022 centiméter, Szegednél 1002 centiméter a Tisza vízállása, ami 11, illetve 7 centiméteres csökkenést jelent a tetőzéshez képest.

A Tisza mellékfolyói közül a Bodrogon folytatódik a lassú, egyenletes apadás. A Hármas-Körösön még mindig a korábbi legmagasabbat meghaladó vízszintek vannak, a tetőzések óta alig 2-6 centiméteres az apadás.

1981 kilométer készültségben

A reggeli gyorsjelentés szerint a magyarországi folyók fővédvonalain összesen 1981 kilométer hosszon van készültség. Rendkívüli készültségi fokozat van 793 kilométer védvonalon a Tisza folyó Kisköre és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva és a Maros torkolati védelmi szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán.

Harmadfokú a készültség a Tiszán Tokaj és Kisköre között, a Berettyó alsó és a Sebes-Körös torkolati szakaszán, valamint a Hortobágy-Berettyón összesen 603 kilométeres védvonalon. Másodfokú készültség van 93 kilométer védvonalon, a Tiszán Záhony és Tokaj között, a Lónyay-főcsatorna felső szakaszán, a Taktán. Elsőfokú a készültség 492 kilométer hosszon a Krasznán, a Lónyay-főcsatorna alsó szakaszán, a Bodrogon, a Kettős-Körösön, valamint a Fekete-Körösön.
Címkék: Belföld