Árvíz: továbbra is kritikus a helyzet

A Tiszán és mellékfolyóin várhatóan még egy hétig fennmarad a jelenlegi kritikus árvízi helyzet. Köröszugban három kritikus helyen is koncentrált erőkkel folyik a védekezés, hétfőre tovább nőtt az árvíz miatt kitelepítettek száma.

Versenyfutás zajlik az idővel, ugyanis a rendkívül magas vízállástól védő gátak egyre inkább átnedvesednek. Jelenleg a Tiszán a Köröszug térségében három helyen a legkritikusabb a helyzet a töltések megrepedése miatt. Az elkövetkező napokban egyre több helyen kell ilyen árvízi jelenségekkel számolni – közölte Persányi Miklós vízügyi miniszter.

Három kritikus helyen is koncentrált erőkkel folyik a védekezés a Köröszugban megrepedt, átázott töltések helyreállításáért, a vízbetörés megakadályozásáért – mondta a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. A veszélyhelyzet változatlanul nagy, mert a Hármas-Körös ugyan apadt néhány centiméterrel, ám legalább egy méteres vízszintcsökkenés lenne kívánatos, hogy a nagy víznyomás megszűnjön. Hozzátette: megelőző intézkedésként bordás megtámasztásokat építenek a szegedi medencés kikötőnél is, ahol a mentett oldalon a talajszint 5-6 méterrel van alacsonyabban, mint a folyó.

Lassú az apadás

A Tisza vízállása Tokajnál reggel hat órakor 761 centiméteres volt, a folyó a felső és középső szakaszán Szolnokig apad. Szolnokon reggel 1010 centiméteres, míg Csongrádnál 1026 centiméteres volt a Tisza. Szegednél eddig 5 centimétert csökkent a folyó vízállása, azaz a reggeli órákban 1004 centiméteres volt a Tisza.

A Hármas-Körösön továbbra is a legnagyobb meghaladó vízszintek tapasztalhatók, de a tendencia apadónak mondható. Szarvasnál a tetőzés óta 28 centimétert apadt a folyó, jelenleg 958 centiméteres. Kunszentmártonnál pedig a tetőzés óta 9 centimétert csökkent a vízszint, jelenleg 1032 centiméteres a vízállás.

1994 kilométeren van készültség

A Duna alsó szakaszán vasárnap este hat órakor megszűnt a készültség, ezzel ért véget a március 27-e óta tartó dunai védekezési tevékenység. Ugyancsak megszűnt a készültség a Fehér-Körösön, illetve mérsékelték a készültségi fokozatot a Taktán, a Bodrogon, a Kettős-Körösön és a Lónyay főcsatorna alsó szakaszán.

Rendkívüli készültségi fokozat van 793 kilométer védvonalon a Tisza folyó Kisköre és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva, és a Maros folyó torkolati védelmi szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán. Harmadfokú a készültség a Tiszán Tokaj és Kisköre között, a Berettyó alsó és a Sebes-Körös torkolati szakaszán, valamint a Hortobágy-Berettyón összesen 603 kilométer védvonalon. Másodfokú készültséget tartanak 93 kilométer védvonalon, a Tiszán Záhony és Tokaj között, a Lónyay főcsatorna felső szakaszán, a Taktán. Elsőfokú a készültség 505 kilométer hosszon, a Krasznán, a Lónyay főcsatornán alsó szakaszán, a Bodrogon, a Kettős Körösön, valamint a Fekete–Körösön.

2428 embert telepítettek ki

Tovább nőtt az árvíz miatt kitelepítettek száma, eddig 2428 embernek kellett elhagynia otthonát – közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Árvízi veszélyeztetettség miatt a Szolnok megyei Szelevényből további 250 embert kellett kitelepíteni vasárnap.

Címkék: Belföld