Orbán: hiányzott az összefogás

Elismerte pártja vereségét este 9-kor elmondott beszédében Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki a kudarc elsődleges okát az összefogás hiányában jelölte meg. A párt megvédi szavazóit, alkotó ellenzékként politizál és új, összefogást hirdető politikai programot hirdet.

További képgalériák:

A Fidesz kampányközpont-jában »
Deutsch-Für sajtótájékoztatót tartott »

A Fidesz teljes vezérkara a szimpatizánsok elé állt vasárnap este 9 órakor: Orbán Viktor beszédét az elnök mögött hallgatta Szijjártó Péter szóvivő, Rogán Antal kampányfőnök, Harach Péter kereszténydemokrata politikus, Kövár László választmányi elnök, Áder János frakcióvezető, Pokorni Zoltán, Schmitt Pál, Pelczné Gáll Ildikó és Varga Mihály alelnök, valamint Martonyi János volt külügyminiszter.


Hiányzott az összefogás


A párt elnöke nyugodt hangú, komor arccal elmondott beszédét azzal kezdte, hogy a Fidesz nevében megköszönte a magyar állampolgároknak, hogy éltek a választás lehetőségével. Majd köszönetet mondott azon szavazóknak, akik a második fordulóban a Fideszre szavaztak, de az elsőben nem.


A választási eredmény ismert, a tanulságok levonása a következő napok feladata – közölte. Egy biztos: bebizonyosodott, hogy a “választási rendszer vastörvénye” szerint akik összefognak, nyernek, akik nem, veszítenek. Összefogás híján nem vagyunk képesek a győzelemre – közölte. Mi erre nem voltunk képesek, az ellenfelünk igen, ezért megnyerték a választásokat – folytatta beszédét Orbán.


Mindenkit megvédünk


Szelíden, de világosan üzenjük: mindenkit meg fogunk védeni választóink közül, senkinek nem eshet bántódása amiatt, hogy a polgári oldalra szavazott – közölte a pártelnök.


Ezek után a párt elnöke megköszönte az aktivisták és az önkéntesek által elvégzett munkát. Nekik köszönhető, hogy a Fidesz megőrizte a mandátumainak számát: 164 székük lesz az új Országgyűlésben, csakúgy, mint eddig.


Orbán aggódik a haza miatt


“Van ok szomorkodásra, könnyre” Magyarország miatt, de a Fidesz olyan erősen került ki a választásból, mint négy éve az elnyert mandátumok talaján, sőt több szavazatot kapott a szövetség, mint az előző választásokon – mondta Orbán. “Köszönjük, mi a körülményekhez képest jól vagyunk, ne miattunk ejtsenek könnyet” – mondta. A haza miatt azonban aggódunk – folytatta.


Alkotó ellenzékiséget ígér a pártelnök


Alkotó ellenzékként kell politizálnunk a következő négy évben, minden szavunkat és programpontunkat vállaljuk, amit a kampányban megígértünk – fogalmazott Orbán.


Hozzátette: az új helyzethez illő új programot kell kidolgoznunk, amely összefogást termthet a volt demokratikus ellenzék erői és az abból kinőtt polgári oldal között.


Orbán beszéde végén május 1-jére nagygyűlést hívott össze híveinek a budai Várba.


A mi közösségünkbe tartozó emberek a hűség emberei, így mindenki számíthat a Fideszre, és személy szerint rám – mondta Orbán. A következő napok teljenek pihenéssel, szerdától kezdődik a munka. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok – fejezte be a Fidesz elnöke.


Kint a téren


Orbán a székházban elmondott beszédét követően kiment a Szentháromság térre, ahol az egybegyűlt tömeg előtt megismételte beszéde lényeges gondolatait. A pártelnököt az összegyűlt szimpatizánsok “Viktor, Viktor” rigmussal fogadták.


Valóságos emberi szövetséget építettünk az elmúlt években, ami több mint egy párt. A szövetségnek több mint 2,2 millió tagja van, akik mellett mindig ki fogunk állni, mindig számíthanak ránk – mondta Orbán Viktor. A munkát ellenzékben is lehet folytatni, igaz, így nehezebb lesz. Építeni kell a közösséget, építeni kell tovább – tette hozzá.


A második fordulóban azért nem sikerült a fordítás, mert szemben 2002-vel, most nem sikerült az összefogás – mondta; a tőmeg az MDF nevének kiejtésekor pfújolásba kezdett. Orbán erre közölte: először magunknak kell levonnunk a tanulságokat.


Jó lenne már aludni egy rendeset – mondta, hozzátéve, hogy a következő napokat mindenki szentelje a pihenésnek. Orbán ezt a beszédét is a szokásos mondattal, a “Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!”-kal zárta.


Címkék: Voks 2006: Hírek