Gyurcsány: válságban nem a gazdaság, hanem a Fidesz van

A tőkebeáramlás az idén is folytatódik, egyre több beruházás fordul „termőre”, a forint nyugodt, ha ingadozik is - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Vasárnapi Hírek című lapnak.

“A befektetők bizalma töretlen – ha aggódnának, nem vennének annyi állampapírt -, márpedig a külföldiek tulajdonában lévő állampapír-állomány csúcson van, és tovább növekszik” – mondta. Adatai szerint jelenleg 2820 milliárd forint az állomány, az év eleje óta több mint 10 százalékkal, 280 milliárd forinttal növekedett.

“A piacok egyébként megnyugodtak a választások első fordulóját követően. Az elemzők többsége a koalíciós kormányzás folytatását prognosztizálja. A forint nyugodt, ha ingadozik is, elsősorban a lengyel belpolitikai bizonytalanságok miatt. A külső egyensúly javul – harmadával csökkent a külkereskedelmi mérleg hiánya, jobb lett a folyó mérleg egyensúlya, és külföld felé nem a magyar állam eladósodása nőtt, hanem az üzleti szektoré, ami természetes, hiszen az üzleti szektor beruház Magyarországon” – jelentette ki a kormányfő.

A Fidesz van válságban

“Válságban tehát nem a gazdaság, hanem a Fidesz van ” – mondta a miniszterelnök. Szerinte a választások első fordulójának eredményei azt mutatták: “az embereknek elegük van abból, hogy Magyarország négyévente mindig megtorpan és irányt vált, ezért a lendület megtörése helyett végre a lendület kihasználását akarják, a megkezdett munka folytatását, a második Gyurcsány-kormány megalakulását”. Mint megjegyezte, a jobboldalon e pillanatban két fontos dolog is hiányzik ahhoz, hogy megszerezzék a polgárok támogatását: a program és a miniszterelnök-jelölt.

Személyekről csak később

A szocialista kormányfőjelölt megerősítette: ha megnyerik a választást, akkor még hetekig nem fogja engedni, hogy személyi kérdésekről tárgyaljanak. “Számomra először van a program, mert sok a dolgunk ebben az országban, és csak utána a személyi kérdések. Először tehát arról állapodunk meg, hogy mit csinálunk, milyen törvényeket nyújtunk be azonnal, és amikor ez megvan, megnézzük, hogy kik ehhez a legjobb emberek” – mondta.

Címkék: Voks 2006: Hírek